Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna FORUMPIROTECHNICZNE.PL
Forum Pirotechniczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Stopina o prędkości spalania kilka m/sek
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
B&G



Dołączył: 12 Wrz 2003
Posty: 264
Skąd: Uć

PostWysłany: Pon Cze 05, 2006 5:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A... to zmienia posta rzeczy. Teraz kapuję.
Można spróbowac odmiany szybkiego lontu, stosowanej do odpalania sztyftów z napisami. Pali się szybko - 5m/s (na oko). A jest to po prostu zwykła 1 calowa przezroczysta taśma klejąca, posypana ( pasek na środku o ok 1/3 szerokości) dośc drobnym PC granulowanym. Składa się ją na pół sklejając brzegi i ognia. Dla pewniści można w środek wsunąc cienką stopinę. Pali się nieco wolniej od tej w otulinie papierowej i daje mniej dymu. Ja bym popróbował.
Powodzenia Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
aspiryna
Gość





PostWysłany: Sob Paź 28, 2006 10:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piroman2 napisał:
ODRADZAM RODANEK OŁOWIU Z CHLORANEM!!!!!!!!!!!!!!!
Pewna naprawdę doświadczona osoba z tego forum miała wypadek podczas mieszania na mokro! tej mieszanki.

łooo tam. I tak to piachu i tak do piachu każdy kiedyś....
Powrót do góry
Nostra



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 200

PostWysłany: Sob Paź 28, 2006 11:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

skoro temat został odkopany to i ja coś napiszę... Very Happy

mam pytanie, quick MUSI być luźno obwinięty? bo luźne długo zajmuje... jak brałem blackmatcha lub pcz między 2 lub 4 wartswy taśmy papierowej to po prostu wybuchał... no i czytałem że końce nie mogą być zaklejone ale wtedy bedzie sie wysypywało..

pomoże ktoś? Very Happy

_________________


Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
bono13



Dołączył: 13 Lis 2004
Posty: 50

PostWysłany: Sob Paź 28, 2006 11:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
Qick musi byc luzno obwiniety zeby gorące gazy mogły sie poruszac daej w otulinie i zapalac nastepne partie .
A co do tej taśmy to nie obwijaj tak grubo tylko sprubuj pozypac na srodku tasmy klejacej taka sciezke prochowa i zakleic z dwoch stron
Pozdr.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
felu82



Dołączył: 19 Sie 2006
Posty: 10
Skąd: MAŁOPOLSKA

PostWysłany: Pią Gru 29, 2006 8:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1-metrowa taśma na h3:



I filmik ze spalania Smile
http://video.google.pl/videoplay?docid=-6060060627248497370


Nie robi DYMU Smile...


Ostatnio zmieniony przez felu82 dnia Sob Gru 30, 2006 3:22 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
Dawidq



Dołączył: 13 Mar 2005
Posty: 13
Skąd: Konstantynopol

PostWysłany: Sob Gru 30, 2006 8:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ma niedawać dużo dymku .... jak pisał Rafał . macie 40cm lontu na SSA ... tylko to rozpetardza raczej Laughing http://www.youtube.com/watch?v=UDJdEmId2mk tylko dymu dużo robi...
_________________
Petardy,lonty itd to zajrzyjcie tutaj do sklepu internetowego http://www.bum.bytom.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
bombardier



Dołączył: 26 Sie 2010
Posty: 5

PostWysłany: Nie Wrz 26, 2010 5:34 am    Temat postu: do starego tematu szybkiej stopiny Odpowiedz z cytatem

Przeglądając ten stary temat o szybkiej stopinie pomyślałem sobie że mnie kiedyś dawno coś takiego wyszło. Nie wiem czy jeszcze to kogoś zainteresuje (przecież lepiej zrobić sobie quickmatcha) ale patent jest prosty- H3 z 5% dextryny + woda i sznurek. Kiedy próbowałem to odpalić to miałem wrażenie podobne jak przy wybuchu. Uznałem że nie potrzebuję takiego materiału i pociąłem to na krótkie kawałki, które później zużyłem jako lift.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Bartonik



Dołączył: 05 Lip 2009
Posty: 2

PostWysłany: Nie Wrz 26, 2010 12:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bym nie używał H3 na stopine, dla mnie za bardzo nie stabilny. Używam PCZ prawie do wszystkiego, dla mnie jest to proch uniwersalny, a z PCZ można zrobić Quickmatch ale najlepiej jest juz robić masowo bo Quickmatch szybko schodzi Twisted Evil
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
malutki .45



Dołączył: 29 Kwi 2008
Posty: 96
Skąd: ze Wschodu

PostWysłany: Sob Paź 02, 2010 10:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kiedyś zwykłą stopine z CP okleiłem taśmą izolującą żeby się nie wykruszała i szybkie to było ale nie pamiętam jak bardzo.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
sadafag



Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 405

PostWysłany: Sob Paź 02, 2010 11:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak już ktoś wcześniej mówił, "nitrosznurek" plus jakaś żywica.
Pali się szybko, i jest dość giętkie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
FireSkils
&& ( 2-gie ostrzeżenie )


Dołączył: 30 Sie 2010
Posty: 1

PostWysłany: Pią Paź 15, 2010 8:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a lont szybko palny np. 10cm/sek w koszulce termokurczliwej??
_________________
http://lmgtfy.com/?q=Forumpirotechnicze
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
MnichU



Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 82
Skąd: Z klasztoru

PostWysłany: Pią Paź 15, 2010 8:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

FireSkils napisał:
a lont szybko palny np. 10cm/sek w koszulce termokurczliwej??


Lont w koszulce termokurczliwej eksploduje. Robiłem w ten sposób petardy kiedyś. Taka sama sytuacja jest przy użyciu P.cz.

_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
GUN_1917
Gość





PostWysłany: Sob Paź 16, 2010 5:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiem szczerze że taki lont (np rurka plastykowa Fi 4mm napełniona SSA) mogła by być niekiedy bardzo przydatnym środkiem "zastepującym" lonty detonacyjne ....
Powrót do góry
malutki .45



Dołączył: 29 Kwi 2008
Posty: 96
Skąd: ze Wschodu

PostWysłany: Sob Paź 16, 2010 10:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W domowych warunkach kable są chyba praktyczniejsze.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zbyhk



Dołączył: 05 Mar 2003
Posty: 339
Skąd: skontowni

PostWysłany: Sob Paź 16, 2010 11:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

GUN_1917 napisał:
Powiem szczerze że taki lont (np rurka plastykowa Fi 4mm napełniona SSA) mogła by być niekiedy bardzo przydatnym środkiem "zastepującym" lonty detonacyjne ....

hmmmm a jak to miałoby zastępować Question
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
MnichU



Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 82
Skąd: Z klasztoru

PostWysłany: Sob Paź 16, 2010 11:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zbyhk napisał:
GUN_1917 napisał:
Powiem szczerze że taki lont (np rurka plastykowa Fi 4mm napełniona SSA) mogła by być niekiedy bardzo przydatnym środkiem "zastepującym" lonty detonacyjne ....

hmmmm a jak to miałoby zastępować Question


Myślę że nie chodziło tu o "zastępowanie", lecz o to, iż efekt jest bardzo podobny

_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zbyhk



Dołączył: 05 Mar 2003
Posty: 339
Skąd: skontowni

PostWysłany: Sob Paź 16, 2010 11:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no tak ale detonu nie przeniesie, a jak ma tylko doprowadzić płomień to będzie już efekt cokolwiek mało podobny bo trzeba będzie spł na końcu użyć no i prędkość jednak nie tego samo rzędu
czyli gdzie podobieństwo
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
yetihehe



Dołączył: 26 Paź 2002
Posty: 459
Skąd: Znienacka

PostWysłany: Nie Paź 17, 2010 9:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może by rurkę do przetoczeń (taka jak od kroplówki) pokryć od środka prochem? Chodzi o to, żeby proch był na ściankach a środkiem pusto. Wtedy płomień widać jak szybko przechodzi po długości rurki, dymu nie ma prawie wcale i byłoby to szybkie, chyba już istnieją takie komercyjne lonty. Rurki do przetoczeń mają zwykle 1m długości.
http://www.medykerka.eu/przyrzad-do-przetaczania-plynow-infuzyjnych.html

_________________
Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący Sad


Ostatnio zmieniony przez yetihehe dnia Nie Paź 17, 2010 9:39 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
GUN_1917
Gość





PostWysłany: Nie Paź 17, 2010 9:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie zupełnie nie ma detonować chodzi o to żę ma przenosić zapłon jak sieć z normalnego lontu det , tyle że ewentualnie i tak potrzeba by spłonek zresztą tak jak w prawdziwej sieci - a tu mogło by robić sekwencję wybuchów w bardzo krótkich (dzięsiętne części s ) odstępach czasu co mogło by być niekiedy porządane (na wzór "Podręcznik saperski dla grup specjalnych " Wyd. MON 1972 str 49 - 52 )

Poza tym użyłem wyrazu "zastępować " a nie zastępować co zresztą sam wyraz zastępować już określa że nie ma być identyko to samo a coś trochę innego - już abstrahując od tego że to dział PIROTECHNICZNE przedszkole a nie MW ...

A podobieństwo - j/w czyli tak samo postępujesz jak przy sieci z normalnymi ładunkami MW i prawdziwym lontem det - tyle że zamiast prawdziwego lontu det masz rurkę z SSA a zamiast ładunków MW petardy lub inne urządzenia Piro . Tyle.
Powrót do góry
mateus



Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 31
Skąd: Miasto

PostWysłany: Pon Gru 19, 2016 5:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Polecam zrobić tulejke z bibułki (ciasną) spryskać to rozcieńczonym wodom wcisnąć tam mączke p.cz (musi się szybko spalać) i to pakujesz luźniej w papier i gotaowe ale jak tam p2 pisze że quick jest dobry to ja używam takiego czegoś do odpalania szelek
Pozdro
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników na tym forum
Nie możesz pobierać plików z tego forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Protected by Anti-Spam ACP