Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna FORUMPIROTECHNICZNE.PL
Forum Pirotechniczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Automat karmelizacyjny czyli (pseudo)profesjonalny sprzęcior

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hergath



Dołączył: 27 Cze 2005
Posty: 10

PostWysłany: Czw Gru 29, 2005 10:02 pm    Temat postu: Automat karmelizacyjny czyli (pseudo)profesjonalny sprzęcior Odpowiedz z cytatem

Wiele myslalem nad tym jak sporzadzac karmelke nie obawiajac sie punktowego przegrzania, niejednolitosci masy i tym podobnych problemow. Tez myslalem nad tym zeby proces byl taki sam we wszystkich seriach. A do tego trzeba spelnic kilka warunkow: temp., czas przyg. 'rozciapczenie' (Wink) masy. Powtarzalnosc serii oznaczalaby wieksza powtarzalnosc dla calego motoru, ale mniejsza z tym... Zastanawia mnie czy nie mozna by uzyc do produkcji karmelki frytownicy (przedwczesny smiech powstrzymac prosze Razz). Mozna taka dostac za 50 zl. Teraz zdemontowac koszyczek, usunac pokrywe ktora w tym przypadku istniec nie moze. Do zbiornika wstawiamy 'drugie dno', w postaci innego mniejszego pojemnika, to wszystko unieruchamiamy jakims palakiem, najlepiej zespolonym z 'drugim dnem', teraz tylko nalozyc na brzeg maszynki caly pojemniczek, umocowac dla bezpieczenstwa. Teraz zeby stapac po kolejnym stopniu bezpieczenistwa, zalewamy do odp. poziomu szczelinke miedzy zbiorniczkami olejem. Bedzie stanowil bezpeicznik temperaturowy. Dodatkowe zabezpieczonko. Teraz 'korekcimy' skale temp. naszego urzadznka, miedzy kurczakiem a pieczona ryba dorysowujac sygnaturke silnika na karmelek Wink Ustawiamy odpowiednia dla topliwosci skladnikow temperaturke i nasze urzadzonko gotowe. Suplemencikiem bedzie mieszak, jakas mikroprzekladnia pasowa od napedu elektrycznego do jakeijs teflonowej 'czejś' sluzacego jako mieszadeło. Mozna tez krecic calym pojemniorem wewnetrznym, ale to tak jakby budowac chate na wielkiej karuzeli zeby pomieszac herbate. Gdy gotowe all to uzywamy maszynki zgodnie z nakazem rozsadku i doswiadczenia ;P Wrzucamy wszystko, w zlaeznosci od rodzaju procesu... Ale zazwyczaj potem nastapi roztopienie materialu wiec gdy temperaturka na suwaki regulacji temperatury frytowniczki jest odpowiednia, wszsytko topimy w wewnetrznym pojemniorku. Topic sie powinno latwo i bezpiecznie, po raz ze regulowana temperaturka, ale ze to urzadzenie na pewno dokladne nie jest to dla pewnosci siedzi w oleju jako przerzutniku ciepla. I topimy az stopimy. Powinno ladnie chulac. Gorzej jakby jakims cudem zjaral sie paliwiak i jednoczesnie jarajac na maszynke rozrzucajac wszedzie piro-pociski rozgrzanego platiku. Smile Ale chyba az tak zle by nie bylo. I tak proponuje podworeczko, zawsze jest gdzie potem uciekac, w chawirce moze byc gorzej ;P To tyle z mojego pomyslu. Czy to by bylo odpowiednie? Bo jak tak to wydatek rzedu 50zl a wysoka kultura produkcji, bezpieczenstwo i wogle karmelki i sezamki to chyba warto. Pozdrawiam.

Supllements block Wink :
. Rysunek. Zeby nie bylo goloslownie daje tutaj szkic obrazujacy moje all mysli.

.Wyjasnionko. Jesli ktos juz na to wpadl to szczerze przyznaje ze nic o tym nie wiedzialem. Wiec prosze ni scigac za naruszenie praw autorskich Wink

To tyle. Pozdro raz jeszcze. - Herr.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
szyszka57
Banita


Dołączył: 15 Lip 2005
Posty: 22
Skąd: Z warszawy Zainteresowania:motoryzacja i piro

PostWysłany: Czw Gru 29, 2005 10:53 pm    Temat postu: Re Odpowiedz z cytatem

Wiesz dobrze ci radze spróbuj cos takiego zrobic to bedzie hit jak to zrobisz to ci dadzą z 5 gwiazdek naprawde spróbuj
_________________
obilo mi wiec mnie zbanowali...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jacek R.



Dołączył: 03 Wrz 2004
Posty: 1223
Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków

PostWysłany: Czw Gru 29, 2005 10:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sam myslalem nad jakas eletrycznym piecykiem a raczej łąźnią z regulacja temperaturki... to byłby git majonez... Sproboje poszukać najtańszej frytownicy na allegro, zaraz powiem co znalazem.




Edit: 10 sekund szukania i woila! http://allegro.pl/show_item.php?item=79319332

_________________
Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności Sad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
porni



Dołączył: 04 Lis 2005
Posty: 12

PostWysłany: Czw Gru 29, 2005 11:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79048074
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78079780
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78557625
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78546238

Przy 2 ostatnich jest licytacja,a 2 pierwszych Kup Teraz.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hergath



Dołączył: 27 Cze 2005
Posty: 10

PostWysłany: Czw Gru 29, 2005 11:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

JA swoja frytowniczke ktora to przez dlugi czas smazylem frytery, kupilem w jakims supermarkecie za 50 zl. Nie narzekalem.
Cytat:
Wiesz dobrze ci radze spróbuj cos takiego zrobic to bedzie hit jak to zrobisz to ci dadzą z 5 gwiazdek naprawde spróbuj

jakos nie moge dojsc do podkladu tej wypowiedzi. To sarkazm jakis, chocaiz ironia. Czy jakis text - badziew? Zreszta nieistotne.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jacek R.



Dołączył: 03 Wrz 2004
Posty: 1223
Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków

PostWysłany: Czw Gru 29, 2005 11:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Płynna regulacja temperatury 0 - 190 stopni
o fajnie to nawet chłodzi Very Happy to było by gitez, nastawiamy na ( w jakiej temp topi sie cukier tak swojadrogą??) potem dosypujemy saletre i mieszamy... zajbiste... Chyba zrobie kiedyś zoś takiego...


Edit: nie przejmuj sie, pomysłmi sie podoba, a co Pan Szyszka twierdzi to takie... skrzywienie zawodowe Very Happy Sceptyczni do wszystkiego jestesmy prawie. Zrealizuj swój projekt (podoba mi sie) to moze przekona niektórych Smile Powodzenia!!!


Szyszka nie bierz tego do siebie Smile

_________________
Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności Sad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
Hergath



Dołączył: 27 Cze 2005
Posty: 10

PostWysłany: Czw Gru 29, 2005 11:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Edit: nie przejmuj sie, pomysłmi sie podoba

To dobrze ze sie podoba. Tak sie zastanawialem ile by kosztowalo zmontowanie takiej maszynerii od podstaw. To bez dokaldnego kosztorysu cena by przekroczyla kilka razy cene frytownicy. Moduly grzewcze w maire mozlwisoc ze wszystkich stron dla rownomiernego grzania, solidna obudowa dla tego, odpowiednei materialy, odpowiedni pojemni,k podstawowy. A najgorszy reguator, ceizko by to zrealizowac, czujniki i te sprawy... Tutaj jes tchyba o wiele latwiej a skoro juz ktos zrobil cos takiego, i mzona to dostac za kilakdziesiat zklotych, to po co kombinwoac.
Cytat:
Płynna regulacja temperatury 0 - 190 stopni
o fajnie to nawet chłodzi

Hehe, to 0 stopni traktowane jest jako urzadzenei wylaczone. Choć wiadomo ze ono nigdy nie bedzie mialo tyle stopni, chyba ze jak na dworz epostawimy Wink
Co do pana szyszki to zauważylem w wypowiedzi swego rodzaju szyderstwo. Troche nie rozumiem. Bo nic irracjnolanego nie powiedzialem, nawet jak to nei bedzie sie sprawdzac z jakis tam wzgledow, to wlozenie drugiego pudelka do frytownicy i zalanie tego olejem chyba irracjonalne nie jest. Ale rozumiem, swiat pelen noobow wiec takei podejscie wsrod ekspertow w sumie wydaje mi sie normalne. Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
dziadek kermit



Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 516
Skąd: z okolicy "Żabidołka"

PostWysłany: Czw Gru 29, 2005 11:43 pm    Temat postu: Żelacho Odpowiedz z cytatem

Kłaniam się pięknie:)
mnie sięudało zastosować do grzania karmelko stare żelazko z termostatem. Pomysl chyba był maxlama, ale mialem przyjemność to wypróbować i to działa. Przy nastawie na max ładnie topi. Inna sprawa, że można by termostat żelazkowy zainstalować do zwykłej maszynki elektrycznej i wtedy byłoby ładne podgrzewanko.
Co do ieszadła to obawiam sięże to nie wyda a to z powodu gestości topionego karmelu. Predzej bym tu widział ugniatarkę.

_________________
Dziadek Kermit Smile
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
pessos



Dołączył: 27 Cze 2004
Posty: 153
Skąd: Trinneck

PostWysłany: Pią Gru 30, 2005 10:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No więc właśnie żelazko do góry nogami w jakiś uchwyt, nastawić temp blisko trzeciej kropki i nie ma mocnych (to ja pisalem nie maxlam Wink ).
Dlaczego nie frytkownica odpowiedź jest prosta temp karmelizacji sacharozy to cos ok 210*C, a w większości tańszych frytkownic jak już zauwazyliscie regulacja temp jest do 190-200* niby niedużo brakuje i karmelizacja tez z teorii powinna zajsc ale w jakim czasie Rolling Eyes . Drugim powodem przemawiającym za żelazkiem jest fakt że chyba każdy takowe ma w domq, a z frytkownicą bywa różnie, więc "po co przepłacać" Wink
Pozdrawiam i udanego karmelkowego nowego Wink
Szymon

_________________

plany na dziś są takie, że ich nie ma
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Rafał



Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 81
Skąd: to umiesz??

PostWysłany: Pią Gru 30, 2005 11:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pessos napisał:
No więc właśnie żelazko do góry nogami w jakiś uchwyt, nastawić temp blisko trzeciej kropki i nie ma mocnych (to ja pisalem nie maxlam Wink ).
Dlaczego nie frytkownica odpowiedź jest prosta temp karmelizacji sacharozy to cos ok 210*C, a w większości tańszych frytkownic jak już zauwazyliscie regulacja temp jest do 190-200* niby niedużo brakuje i karmelizacja tez z teorii powinna zajsc ale w jakim czasie Rolling Eyes . Drugim powodem przemawiającym za żelazkiem jest fakt że chyba każdy takowe ma w domq, a z frytkownicą bywa różnie, więc "po co przepłacać" Wink
Pozdrawiam i udanego karmelkowego nowego Wink
Szymon

temp zapłonu to 210*C
a łaznia olejowa ma za zwyczaj 170*-190* i to wystarczy
bo jesli tem topienia karmelki jest tak jak mowisz 210* to zelazko tez nagzewalo by tak samo jak frytkownica

_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Hergath



Dołączył: 27 Cze 2005
Posty: 10

PostWysłany: Pią Gru 30, 2005 12:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Drugim powodem przemawiającym za żelazkiem jest fakt że chyba każdy takowe ma w domq, a z frytkownicą bywa różnie, więc "po co przepłacać"

Mhhmmm, dla mnie duze znaczenie ma kultura pracy. Zelazko odwrocone do gory dnem bedzie nadal zelazkiem, i to neichlujnie ustawionym, podpartym bóg iwe czym. Frytownica za to bedzie i frytownica i karmelizatorem. A koszt... Nie jest to taki duzy wydatek w porownaniu z tym co mozna osiganac. Natomiast jesli chodzi o temp. to widze tu konflikt "czy chwyci czy nei chwyci". Moze wypowie sie ktos kto na bank wie przy jakim ciepelku sacharoza sie zkarmeli. Bo ejsli bedzie sie znajdywac 'w skali' to nie widze niczego lepszego. Tylko wrzucac material, podgrzewac i git, ladnie, neibrudno, bezpiecznie bo kolnierz oeljowy, nie przewroci nam sie to i wogle gicior. Ale zapewne zelazko tez nie jest zlym pomyslem. Tylko trza sie zastanowic na jakich warunakch pracy nam zalezy. Dziekuje Razz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jacek R.



Dołączył: 03 Wrz 2004
Posty: 1223
Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków

PostWysłany: Pią Gru 30, 2005 12:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ejzaraz zaraz. Karmelka ma być jaknajjaśniejsza wiec wystarczy ze cukier sie ztopi, niemusi sie skarmelizować!!! Można by tym osiągnąć białą karmelke... hehehe to bylo by coś.
_________________
Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności Sad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
dziadek kermit



Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 516
Skąd: z okolicy "Żabidołka"

PostWysłany: Pią Gru 30, 2005 1:05 pm    Temat postu: w rzeczy samej Odpowiedz z cytatem

Kłaniam się pięknie Smile
W rzeczy samej jest to pomysł pessos'a, a z tego wynika jeden niezaprzeczalny fakt, że pamięc niestety jest zawodna. Niemniej dobrze że autor sam się przyznał bez brania na męki.

Co do łaźni olejowej z frytkownicy, to samo to urządzenie jest już laźnią olejową, więc nowością to nie jest. Ale widzę jedną poważną wadę takiego rozwiązania ( zastosowanie łaźni olejowej ), kontakt naczynia do karmelizacji z olejem. Karmelka, jakby nie robić jest gęsta, znacznie gęściejsza od oleju, więc jeśli wyjmiemy naczynie z karmelką z frytkownicy i będziemy próbowali je przechylić, to pierwej ścieknie po zewnętrznych ściankach olej, niż karmelka się wyleje ze środka. Chyba żeby zostawić to naczynie w spokoju cały czas zanurzone w oleju, wtedy tego problemu nie ma, lecz stopioną karmelkę trzeba jakoś wyjąć, co pozostawiam pomuslowośći userów.

W moim przekonaniu znacznie lepszym rozwiązaniem byłaby łaźnia piaskowa, gdzie zamiast oleju będzie piasek, albo specjalny, wyposażony w termostat, podgrzewacz dopasowany do tygla ( naczynia do stapiania karmelki).
Nasuwa się jeszcze jedno pytanie, po co to wszystko? Czyżbyśmy chcieli robić produkcję kaarmelki w setkach kilogramów Question Rolling Eyes

_________________
Dziadek Kermit Smile
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jacek R.



Dołączył: 03 Wrz 2004
Posty: 1223
Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków

PostWysłany: Pią Gru 30, 2005 1:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do ociekania to ja mam takiepomysly: naczynkow którym topimy karmelke jest wyposarzone w taki uchwyt (jak rączka odpatelni) i wsadza się go do oleju tak ze scisle dolega do okrągłej "uszczelki". I kiedy wyciagamy to z oleju ta "uszczelka" ściaga nam olej z garnuszka Very Happy Aha uszczelka jest przymocowana na stałe do frytownicy okolo 1cm nad poziomem oleju. Ale nad poziomem oleju przy wsadzonym garnuszku.
_________________
Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności Sad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
Joker
Gość





PostWysłany: Pią Gru 30, 2005 4:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam




Właśnie wpadłem na pewien gen ialny albo głupi pomysł. Można by było zrobić sobie taką maszynke do robienia karmelka

Wystarczyłoby tylko mieć :
-jakieś okrągłe coś podobne do wiaderka tylko o wymiarach ok. śr. 20cm, wys. 30cm(metalowe oczywiście)
-jakieś pudełko także metalowe okrągłe lub prostokątne o niewiększej średnicy niż 15cm i wysokości 20cm
-Troche drutu mogą być szprychy
-Jakaś tektura 40/40 5mm grubości
-Poxipol moze być tez diastal
-grzałka (kosztuje jakieś10-30zł) a rozgrzewa siędo ok. 200 stopni


Ostatnio zmieniony przez Joker dnia Pią Gru 30, 2005 4:41 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Joker
Gość





PostWysłany: Pią Gru 30, 2005 4:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zapomniałem o legendzie
Powrót do góry
szpaner



Dołączył: 11 Paź 2004
Posty: 561

PostWysłany: Pią Gru 30, 2005 4:48 pm    Temat postu: Re: w rzeczy samej Odpowiedz z cytatem

dziadek kermit napisał:

... Ale widzę jedną poważną wadę takiego rozwiązania ( zastosowanie łaźni olejowej ), kontakt naczynia do karmelizacji z olejem. Karmelka, jakby nie robić jest gęsta, znacznie gęściejsza od oleju, więc jeśli wyjmiemy naczynie z karmelką z frytkownicy i będziemy próbowali je przechylić, to pierwej ścieknie po zewnętrznych ściankach olej, niż karmelka się wyleje ze środka. Chyba żeby zostawić to naczynie w spokoju cały czas zanurzone w oleju, wtedy tego problemu nie ma, lecz stopioną karmelkę trzeba jakoś wyjąć, co pozostawiam pomuslowośći userów.


Ja nie widzę problemu. Wystarczy na garnuszek nałożyć/przykleić/dospawać/umocować kołnież. W tedy olej zatrzyma się na kołnieżu, z kąd albo skapnie poza docelową pozycją karmelki, albo można zebrać do frytkownicy po taśmie w rurce

Joker: ten pomysł nie jest ani głupi, ani genialny. Jest poprostu zerżnięty.
Co do grzałki, to wybrałeś złe miejsce.

_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
pessos



Dołączył: 27 Cze 2004
Posty: 153
Skąd: Trinneck

PostWysłany: Pią Lut 17, 2006 8:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i macie swoje frytkownice do sporządzania karmelka Wink



Zaczerpnięto ze strony projektu "na karmelku w kosmos" http://sugarshot.org/

_________________

plany na dziś są takie, że ich nie ma
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
policmajster



Dołączył: 07 Maj 2002
Posty: 382

PostWysłany: Nie Kwi 23, 2006 6:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Do garnka od gotowania mleka zamiast wody dać oleju....

P
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników na tym forum
Nie możesz pobierać plików z tego forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Protected by Anti-Spam ACP