Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Dybol

Do³±czy³: 26 Lip 2005 Posty: 9 Sk±d: Police
|
Wys³any: Sob Pa¼ 15, 2005 11:45 am Temat postu: SR PS A 5-4 |
|
|
Mam taki silnik, kupiony w sklepie modelarskim. Moje rakiety lataja na nim pieknie, gdzies na wysokosc 100-150m. Mam pytanie: jakie jest tam paliwo? _________________ NADPH - zredukowany fosforan dinukleotydu nikotynamidoadeninowego |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sQuidi

Do³±czy³: 21 Wrz 2005 Posty: 30 Sk±d: dzikiego wschodu:P
|
Wys³any: Sob Pa¼ 15, 2005 1:00 pm Temat postu: |
|
|
Rozbiez jeden z silnikow i zobacz to chyba najprostza metoda  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Sob Pa¼ 15, 2005 1:16 pm Temat postu: |
|
|
Organoleptycznie nic nie zrobisz paliwo jest tajemnic± producenta nikt ci nie poda sk³adu, a je¶li by ci kto¶ powiedzia³ to i tak nie powtórzysz procesu technologicznego... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Joker Go¶æ
|
Wys³any: Nie Pa¼ 30, 2005 9:11 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Niedawno mia³em silnik WT-5
Rozebra³em go zeby zobaczyæ jakie paliwko i doszed³em do wniosku ze silniki do 15 Ns s± na P.Cz.a reszta na HP podobnym do Pirotechman nr. 1
Skrobia - 14%
¯ywica epoksydowa - 16%
Py³ magnezowy - 12%
Saletra potasowa - 58%
Ten a nprochu tak samo pachn±po spaleniu jak proch czrny a powy¿ej 15 Ns ¶mierdz± spalaniem pirotechmana nr.1 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fox

Do³±czy³: 10 Lis 2003 Posty: 192 Sk±d: Wielkopolska
|
Wys³any: Pon Pa¼ 31, 2005 10:06 am Temat postu: |
|
|
Paliwo Pirotechmana to nie jest paliwo HP. I pierwsze s³yszê ¿eby domy¶l±æ siê sk³adu paliw na wêch.
A tak po za tym wiecie co mój pies jak siê spoci to pachnie jak utwardzacz Z1, mo¿e zacznê skrobaæ psa bo zapewne go wytwarza
pozdrawiam _________________ CAST AWAY |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Joker Go¶æ
|
Wys³any: Pon Pa¼ 31, 2005 10:30 am Temat postu: |
|
|
Witam
Sorka za to HP pomyli³êm sie ale i tak to jest co¶podobnego bo idzie taki sam p³omien i ma³o dymu |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Pon Pa¼ 31, 2005 1:09 pm Temat postu: |
|
|
Black-Man napisa³: | Witam
Sorka za to HP pomyli³êm sie ale i tak to jest co¶podobnego bo idzie taki sam p³omien i ma³o dymu |
Pewnie jest to jaki¶ rodzaj balistytu albo kordytu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PINOT

Do³±czy³: 25 Lis 2003 Posty: 428 Sk±d: Wroc³aw
|
Wys³any: Pon Pa¼ 31, 2005 4:25 pm Temat postu: |
|
|
Ma³o prawdopodobne aby to by³ kordyt albo balistyt. To nie ta liga....
Jest to paliwo oparte na nadchloranie amonu (lub nadchloranie potasu, co jest nieco mniej prawdopodobne) z dodatkiem prostego ciek³ego asfaltu. Swego czasu rozmawiali¶my z Jaskiniowcem nt. silników Sornowskiego, na podstawie sekcji zw³ok tych silników stwierdzili¶my, ¿e musi to byæ taki sk³ad z ewentualnym dodatkiem katalizatorów.
Moim zdaniem zapach spalenizny o niczym nie ¶wiadczy...czêsto chodz±c w zimie po dworze i czuj±c sw±d z kominów kojarzê go z zapachem gazów podetonacyjnych heksogenu. Czy to znaczy, ¿e u mnie na osiedlu ludzie pal± w piecach heksogenem ?
Co do paliwa pirotechmana: jest to paliwo kompozytowe, które mo¿e byæ kojarzone z paliwami HP, o stosunkowo niskiej energii. _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|