Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna FORUMPIROTECHNICZNE.PL
Forum Pirotechniczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Świeca dymna - dymy białe, szare, czarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna -> Pirotechnika ( ogólna )
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
baton100
Banita


Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 10
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sro Maj 20, 2009 2:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widze ze bez KClO3 dobrej masy nie wykonam, niestety chloran mi sie skonczył...

Znacie dobry skład na swiece dymna Question nie posiadam atracenu a BT odpada Rolling Eyes

_________________
Wracam kleić swoje trójki...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM MSN Messenger
GUN_1917
Gość





PostWysłany: Sro Maj 20, 2009 2:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak B%T odpada (dlaczego ?) antracenu nie ma , to może sprubój zamoczyć szmaty lniane w r-r NH4NO3 z niewielką domieszką KNO3 ? I to do jakiegoś pojemnika o stosunkowo dużej powierzchni ...
Powrót do góry
baton100
Banita


Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 10
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sro Maj 20, 2009 3:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ponieważ BT wcale nie jest takie bardzo dobre, dym jest dość lekki co oznacza ze na wietrze zaraz go nie bedzie
_________________
Wracam kleić swoje trójki...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM MSN Messenger
GUN_1917
Gość





PostWysłany: Sro Maj 20, 2009 4:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dużo zależy od czynników zewnętrznych(zauważ że im wieksza wilgotność tym dym lepiej się trzyma) bardzo ciężko będzie zrobić dym dostatecznie chłodny i ciężki aby trzymał się dobrze nisko powierzchni gruntu myślę jednak że możesz spróbować BT ale konstrukcja świecy musi być dosyć zaawanowana - przedewszystkim podwójna siatka do tłumienia płomieni a i jakaś przestrzeń gdzie gazy mogły by się ochłodzić by się przydała ...
Powrót do góry
Johnny Łódzki



Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 59

PostWysłany: Pią Cze 19, 2009 6:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytam ten skład:
Cytat:

Chloran Potasu - 40%
Chlorek Amonu - 40%
Mąka Pszenna - 20%


I się zastanawiam: A co z NH4ClO3?

_________________
To co tu piszę, to tylko nieprawdziwe historyjki wyssane z palca.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
pawcios123
Gość





PostWysłany: Czw Gru 24, 2009 9:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uważam, że NH4ClO3 może powstać, jednak dbając o to by masa była sucha (do woreczka zawiązać i z woreczkiem do korpusu) i nie trzymając jej zbyt długo powstanie chloranu amonu nie powinno szybko nastąpić.
Pozdrawiam i WESOŁYCH SWIĄT Very Happy


Ostatnio zmieniony przez pawcios123 dnia Pią Gru 25, 2009 11:37 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Johnny Łódzki



Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 59

PostWysłany: Pią Gru 25, 2009 11:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie mówię tu o nadchloranie, a o wyjątkowo niestabilnym chloranie.
Wszędzie trąbią że chloranów V nie wolno z amoniakiem mieszać...

_________________
To co tu piszę, to tylko nieprawdziwe historyjki wyssane z palca.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
pawcios123
Gość





PostWysłany: Pią Gru 25, 2009 11:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Już poprawione Razz
Chodziło mi o chloran tylko teraz o rakietkach czytam i mi sie pomyliło Razz
Powrót do góry
oktogenek



Dołączył: 15 Kwi 2002
Posty: 412

PostWysłany: Pią Gru 25, 2009 1:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pawcios123 napisał:
Uważam, że NH4ClO3 może powstać, jednak dbając o to by masa była sucha (do woreczka zawiązać i z woreczkiem do korpusu) i nie trzymając jej zbyt długo powstanie chloranu amonu nie powinno szybko nastąpić.
Pozdrawiam i WESOŁYCH SWIĄT Very Happy


Odpuść sobie, u mnie w słoiku zakręconym sucha mieszanka po 2 tygodniach samoistnie się zapaliła, jak chcesz miec problemy to sobie rób ale nie pisz pierdół Evil or Very Mad jeszcze parę takich genialnych przemyslen twoich zobacze i osobiście cię zbanuje Evil or Very Mad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Johnny Łódzki



Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 59

PostWysłany: Pią Gru 25, 2009 7:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oktogenek napisał:

Odpuść sobie, u mnie w słoiku zakręconym sucha mieszanka po 2 tygodniach samoistnie się zapaliła


Mówisz o mieszance dymotwórczej opartej na salmiaku, mące pszennej i chloranie potasu?

_________________
To co tu piszę, to tylko nieprawdziwe historyjki wyssane z palca.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wiktor24



Dołączył: 25 Cze 2013
Posty: 1
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto Cze 25, 2013 12:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam! chciałbym zrobić sobie świecę dymną. Mam pytanie: czy taki KNO3 w nawozie z 45% k20 się nadaje czy powinienem poszukać CzDA? Pytam bo taki mam w ogrodniczym

dziękuję za podpowiedź
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Ripper87



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 205
Skąd: z czwartej gęstości

PostWysłany: Sro Cze 26, 2013 4:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tutaj 3/4 ludzi jedzie na nawozach, bierz smialo Smile
_________________
www.youtube.com/watch?v=L9401w2CqI4
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ARKO



Dołączył: 17 Mar 2012
Posty: 269
Skąd: Radom

PostWysłany: Sob Paź 10, 2015 2:12 pm    Temat postu: Black Smoke Odpowiedz z cytatem

Mocno się zastanawiam czy napisać to co napiszę. Co raz mniej tu pasonatów pirotechniki a co raz więcej frustratów, bezrobotnych piekarzy, szewców i spawaczy (z całym szacunkiem dla tych zawodów ponieważ w każdym z nich można odnieść gigantyczny sukces). Ale frustraci obrzucą błotem albo za jakiś czas popełnią samobójstwo (ok, żartowałem :])

Ale życie to ryzyko, więc zaryzykuję. W każdej branży nawet pisać o tym co jest interesujące może być tematem poufnym.

Na rynku nie ma antracenu i naftalenu i nie ściągnie się ich nawet z Chin. Trzeba coś innego znaleźć a na moje oko HCE, HCB odpadają bo trują. Inne związki chloroorganiczne w zasadzie też trują.

Widziałem przepisy z substancjami powszechnie dostępymi typu: trociny, węgiel, smoła ale ........... tylko jeden test zrobiłem i kicha. Na więcej nie było czasu i nie ma we mnie wiary, że coś z tego wyjdzie.

Trzeba przeszukać net, literaturę i poeksperymentować. Nie ma tu żadnego istotnego ryzyka. Można na tym zarobić o ile się coś znajdzie ale ciężko mi w to uwierzyć.

O piro wiem bardzo dużo ale ............ ale najwięcej nie wiem :]. Współpracuję z firma arko ale nie jestem jej właścicielem, współwłaścicielem ani pełnomocnikiem. Nie muszę trzymać fasonu i pilnować się bo coś ponoć mi nie wypada. Mogę więc pisać co chcę :]. Pierwszy który tu napisze będzie pewno sfustrowany i bezrobotny spawacz lahire albo ktoś inny z problemami.

Chce ktoś zarobić to już wie co mnie interesuje. Ja też będę szukał ale nie wiele mam na to czasu bo wdrażam dla arko kilka nowych produktów. Jestem pracą uwalony po łokcie.


Miłego dnia A
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
v-21



Dołączył: 24 Lip 2002
Posty: 833
Skąd: Kaszuby

PostWysłany: Sob Paź 10, 2015 8:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a czym rożni się pasta antracenowa od antracenu
poza tym to jest dostępny http://strzaly.pl/index.php?p32357,antracen-c14h10-worek-25kg-promocja Rolling Eyes

_________________
....a reszta niech se jaja liże.....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ARKO



Dołączył: 17 Mar 2012
Posty: 269
Skąd: Radom

PostWysłany: Sob Paź 10, 2015 9:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

v-21 napisał:
a czym rożni się pasta antracenowa od antracenu
poza tym to jest dostępny http://strzaly.pl/index.php?p32357,antracen-c14h10-worek-25kg-promocja Rolling Eyes


Praktycznie niemal niczym. Ona jest w strzałach tylko wirtualnie, bo to "słynny" sklep. Mnie nie potwierdzili zakupu tego worka. Nie wiem co będzie jak ktoś zrobi przedpłatę ale ja nie zaryzykuję :]. Zresztą tu nie chodzi o jeden worek ale pewno i jego nie mają.

A.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
v-21



Dołączył: 24 Lip 2002
Posty: 833
Skąd: Kaszuby

PostWysłany: Pon Paź 12, 2015 11:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A no właśnie jak niczym to chyba to ściągają bo w jakieś stalowni to widziałem do pokrywanie stali ale poco to juz nie pamiętam
Wiem ze to mieli bo na wejściu smród był niesamowity Shocked

_________________
....a reszta niech se jaja liże.....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ARKO



Dołączył: 17 Mar 2012
Posty: 269
Skąd: Radom

PostWysłany: Nie Sie 07, 2016 8:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jednak udało się zrobić czarny dym, oczywiście ze znakiem CE

https://www.youtube.com/watch?v=NS1FU_YdHfI

Swoją drogą uważam, że CE to kula u nogi na wolnym rynku. Znaczek pomaga i to bardzo gdy wyrób trafi w potrzeby rynku i będzie dopracowany. Przeszkadza mocno gdy chcemy zrobić jakiś wyrób a nie wszystkie informacje dostaniemy w "laboratorium". Część informacji powinna nadejść z rynku a jak tam wejść bez CE ???.

CE sankcjonuje marazm, wyjątkowo przeszkadza w byciu kreatywnym.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hack



Dołączył: 15 Cze 2006
Posty: 341

PostWysłany: Wto Wrz 20, 2016 9:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

CE ma i swoje zalety. Nie trzeba już atestów PZH na przykład. Poza tym na niektóre wyroby wystarczy oświadczenie, że jest zgodne z wymogami CE, np. że nie sieje polem EM.
_________________
tekst sluzy do celow edukacyjnych i nie ponosze odpowiedzialnosci za jego inne wykorzystanie
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ARKO



Dołączył: 17 Mar 2012
Posty: 269
Skąd: Radom

PostWysłany: Nie Paź 02, 2016 10:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie ma nic na temat oświadczeń.

Czy na wszystkich wyrobach musi znajdować się oznakowanie CE?
Nie. Oznakowanie CE dotyczy tylko niektórych grup wyrobów, których dotyczą przepisy wdrażające do polskiego prawa dyrektywy nowego podejścia. Dotyczą one m.in. maszyn, sprzętu elektrycznego, zabawek, urządzeń ciśnieniowych i gazowych, sprzętu ochrony indywidualnej. CE umieszcza się na przykład na sprzęcie RTV i AGD, zabawkach, telefonach komórkowych, kosiarkach do trawy i wiertarkach, komputerach, kaskach rowerowych oraz okularach przeciwsłonecznych itp.

Istnieją jednak dyrektywy nowego podejścia - dotyczące opakowań, kolei, wyrobów kwalifikowanych jako wyposażenie stosowane na statkach morskich - które nie przewidują obowiązku nanoszenia oznakowania CE. Tym samym nie umieszcza się go na opakowaniach, urządzeniach kolejowych (np. taborze kolejowym), a także na wyrobach objętych przepisami ustawy o wyposażeniu morskim. W przypadku tych ostatnich oznakowanie CE zastąpił inny znak zgodności - tzw. koło sterowe.


http://www.oznakowanie-ce.pl/dodatki/faq/23-faq-2.html
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hack



Dołączył: 15 Cze 2006
Posty: 341

PostWysłany: Czw Paź 13, 2016 9:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="ARKO"]Nie ma nic na temat oświadczeń.

Widocznie nasz konsultant coś o tym wie, bo nie było problemów z importem z Chin oraz dozorem technicznym maszyn. Firma ze Szczecina, którą znam osobiście również wdraża swoje produkty na zasadzie dokumentacji odroczonej.
Powiem Ci, że są ludzie , którzy są profesjonalistami w swoich dziedzinach, warto korzystać z ich usług nie tylko dla tego że wiedzą co robią, ale również dla tego, że anarchia prawna w naszym kraju tworzy sytuacje, w których ważne są znajomości niestety...

_________________
tekst sluzy do celow edukacyjnych i nie ponosze odpowiedzialnosci za jego inne wykorzystanie
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna -> Pirotechnika ( ogólna ) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników na tym forum
Nie możesz pobierać plików z tego forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Protected by Anti-Spam ACP