Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna FORUMPIROTECHNICZNE.PL
Forum Pirotechniczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nieudane próby tworzenia karmelka
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szczurek007
&& ( 2-gie ostrzeżenie )


Dołączył: 10 Gru 2006
Posty: 26
Skąd: Jasło

PostWysłany: Pon Lut 12, 2007 11:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co moge zrobic aby karmelek nie zasychal tak szybko, bo nie zdaze nawet zrobic kanaliku Sad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
beaker



Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 197

PostWysłany: Pon Lut 12, 2007 3:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czyli robisz jakis beznadziejny.
dodaj pare kropel gliceryny(walkowane na forum od stu lat, widac ze nie szukales)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gandziorz



Dołączył: 02 Lut 2007
Posty: 6

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 12:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
Mam problem. Wiele razy robiłem karmelek i zawsze nie było problemu.
Dzisiaj z nudów postanowiłem że zrobię karmelek w małej ilości tak żeby zbić czas.

No to odmierzam 17,5g cukru, 32,5g saletry. Mieszam w garnku dodaje ciut wody aby była papka. No i pięknie ładnie wyparowała woda, mam już tzw. biały karmelek ale nie chcę mi się karmelizować, więc nie chciałem aby mi się przypaliło czy coś więc zdjąłem i karmelek się kruszył po prostu.

Wiecie co robię nie tak? Pierwszy raz mam z tym problem!
Hmnn sprawdzałem na stronach i niby robię ok.

_________________
Bestia najgorsza zna nieco litości, lecz ja jej nie znam więc nie jest bestią.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
tomix



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 6
Skąd: Z Wlpk

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 10:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

spróbuj bez wody
_________________
SEE YOU
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
MIROR



Dołączył: 06 Maj 2006
Posty: 264

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 11:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Karmelek" po prostu wysechł zanim zdążył stopić się cukier, za wcześnie przestałeś ogrzewać albo na zbyt małym ogniu robiłeś.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
tomix



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 6
Skąd: Z Wlpk

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 12:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mi zawsze szybko zasycha Sad
_________________
SEE YOU
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
beaker



Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 197

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 12:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

powyższe posty pokazuja ze malo w zyciu zrobiliscie karmelka, na paru probach wyjdzie....czytac czytac czytac!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
MIROR



Dołączył: 06 Maj 2006
Posty: 264

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 12:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

beaker92 napisał:
powyższe posty pokazuja ze malo w zyciu zrobiliscie karmelka, na paru probach wyjdzie....czytac czytac czytac!


W moim poście jest właśnie pokazane doświadczenie z robieniem karmelka. Jak jest robieony z wodą, to może się tak zadazyć (szczególnie jak jest robiony w małych ilościach) że jest ogrzewany na tyle słabo że wyschnie i zanim cukier zacznie się topić to zrobić się z nigo krucha skorupa.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jacek R.



Dołączył: 03 Wrz 2004
Posty: 1223
Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 1:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
"Karmelek" po prostu wysechł zanim zdążył stopić się cukier, za wcześnie przestałeś ogrzewać albo na zbyt małym ogniu robiłeś.



Hahaha bo jak wszyscy wiemy cukier topisie w 100C Very Happy MIROR, odsyłam Cię do książek (polecam pana samochodzika) i czytania forum.

_________________
Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności Sad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
MIROR



Dołączył: 06 Maj 2006
Posty: 264

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 1:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie zrozumieałeś mnie, pewnie dlatego że niezrozumiale napisałem... Chodziło mi o to, że woda odparowała zanim mieszanka ogrzała się do temap topnienia cukru, czyli ok. 170*C. Nieprawdą jest co ogólnie się pisze, że najpierw wyparowuje woda, a dopiero póżniej cukier zaczyna się topić. Oba procesy nakładają się na siebie, gdy na górze naczynia mieszanina bulgocze to przy dnie cukier sięjuż topi. Pewnie duż ouzytkowników uzna to co napisałem za totalną bzdure, ale przecież gdyby tak nie było to podczas przygotowaywania karmelka z wodą najpierw mieszanka bulgotałaby, później robiły się z niej granulki (bo przecież w temp. 150*C woda jest gazem a cukier ciałem stałym), i dopiero cukier w tych granulkach musiałby się stopić żeby powstał prawdziwy karmelek.

Cała mieszanka podczas ogrzewania nie ma tej samej temperatury! To dlateg otyle osób uważa że karmelek robieony z wodą do niczego się nie nadaje bo nie udaje im się odparowac odpowiedniej ilości wody zanim cukier zacznie się topić.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Zeekard



Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 5
Skąd: Normandy (5 miles East of Caen)

PostWysłany: Pią Lut 23, 2007 11:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dla początkujących (czyli np. mnie) Embarassed najlatwiejsze karmelki wychodzą z mieszanki KNO3 + sacharoza w proporcjach 60:40 mieszając ze spirytusem lub denaturatem. są one niezwykle bezpieczne i łatwe w zrobieniu. mieszamy na oko dodajac spirytusu az sie zrobi papka o kolorze białym i nie mająca przesadnie małej gęstości Rolling Eyes nie dają takiego kopa jak klasyczny karmelek gotowany, ale tez jest niezly jak na pierwszy raz
_________________
MG-42 at the second floor! Take cover!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Tomash
dostęp próbny do MW


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 382
Skąd: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...

PostWysłany: Sob Lut 24, 2007 10:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak i jeszcze powiedz mi że ten karmelek ze spirytem na patelnię i nad ogień xD. Ludzie, no brak słów.
Prosiłbym kogoś bardzo o sprzątnięcie tematu.
Tsh.

_________________
Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
hansklos



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 10

PostWysłany: Sob Lut 24, 2007 10:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mi jakiś taki dziwny wyszedl

nie chcial sie karmelizowac taki bialy i suchy jak to naprawic

_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
dudi13



Dołączył: 04 Sty 2007
Posty: 25
Skąd: Łódź

PostWysłany: Sob Lut 24, 2007 1:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tomash napisał:
Tak i jeszcze powiedz mi że ten karmelek ze spirytem na patelnię i nad ogień xD. Ludzie, no brak słów.
Prosiłbym kogoś bardzo o sprzątnięcie tematu.
Tsh.


mu chodziło o to że to w spirytusie się topi nie na żadnym ogniu tak mi się wydaje z resztą sprawdzę i napisze
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
Hp



Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 61
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob Lut 24, 2007 4:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj , spróbuj normalnie z wodą lub bez . Ale bez spiryta
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
hansklos



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 10

PostWysłany: Czw Mar 08, 2007 7:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziś mojemu koledze przydarzyło sie coś strasznego ma on 12 lat tak jak ja
robił karmelka i karmelek chlapną na brzeg i nagle zapłon podłoga do wymiany po jarane łapy prze*****ne u starych a co najważniejsze zdarzyło sie to 40 cm obok kuchenki gazowej Shocked Shocked Shocked

_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
MIROR



Dołączył: 06 Maj 2006
Posty: 264

PostWysłany: Czw Mar 08, 2007 7:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kolejny przykład na to ze robienbie karmelka wcale nie jest rzeczą bezpieczną. Moim zdaniem jak się nie ma odpowiednich warunków to lepiej nie robić karmelka, nie ma rzeczy niezastąpionych (proch, paliwa żywiczne, czy chociaż toffi pinota, albo fałszywa karmelka)

PS Jak 10 razy się udało to wcale nie zanczy że za 11 się nie zapali, zawsze trzeba być przygotowanym na najgorsze (przynajmniej nie będzie zaskoczenia Laughing )

_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwek



Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 236

PostWysłany: Czw Mar 08, 2007 8:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MIROR napisał:
Kolejny przykład na to ze robienbie karmelka wcale nie jest rzeczą bezpieczną. Moim zdaniem jak się nie ma odpowiednich warunków to lepiej nie robić karmelka, nie ma rzeczy niezastąpionych (proch, paliwa żywiczne, czy chociaż toffi pinota, albo fałszywa karmelka)

PS Jak 10 razy się udało to wcale nie zanczy że za 11 się nie zapali, zawsze trzeba być przygotowanym na najgorsze (przynajmniej nie będzie zaskoczenia Laughing )


Prosta odpowiedź:
Toffi Pinota

_________________
Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
hansklos



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 10

PostWysłany: Pią Mar 09, 2007 3:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

powiedział ze mu sie budyń zapalił i nie ma przewalo***ego
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Joker
Dostęp próbny


Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 31
Skąd: Warka

PostWysłany: Pią Mar 09, 2007 3:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Siemka

O lol jak może sie budyń zapalić Question ktos możem i to wytłumaczyc? Wink

_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Następny
Strona 10 z 12

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników na tym forum
Nie możesz pobierać plików z tego forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Protected by Anti-Spam ACP