Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna FORUMPIROTECHNICZNE.PL
Forum Pirotechniczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

problem z dodawaniem Al i podobnych

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna -> Paliwa rakietowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
fox



Dołączył: 10 Lis 2003
Posty: 192
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: Pon Mar 22, 2004 4:44 pm    Temat postu: problem z dodawaniem Al i podobnych Odpowiedz z cytatem

Witam!
Podczas sporządzania karmelki z dodatkiem Al napotkałem na pewne problemy. Otóż calośc wsypałem do gara i kiedy widziałem że nabiera już
odpowienigo koloru dodawałem Al niestety karmelka była już tak gęsta że
po dodaniu Al wszystkio się pozbrylało. Znowu jak dam Al do karmelki za szybko to niewidze jaki kolor ma karmelka!
Jak ten problam rozwiązać?

pozdrawiam Smile

_________________
CAST AWAY
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Adres AIM
leszek



Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 102
Skąd: TORUŃ

PostWysłany: Pon Mar 22, 2004 5:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spróbuj dodać aluminium do samego cukru a dopier potem dodawaj saletrę i to w 2 albo 3 etapach. Ja tak robiłem (co prawda z sorbitolem) i było ok.

Pozdr.L.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Ignus



Dołączył: 20 Sie 2004
Posty: 6
Skąd: Nowe Skalmierzyce-Wielkopolska

PostWysłany: Pią Sie 20, 2004 10:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tam zawsze robie na wyczucie. Poprostu sprubuj wziąć to na czas tzn.
dodaj Al do karmelka przed gotowaniem i wiedząc w jakim czasie gotował się sam karmel gotuj to tak długo jak sam karmelek.
warto sprubować.
Cytat:
Spróbuj dodać aluminium do samego cukru a dopier potem dodawaj saletrę
Zdaje mi sie raczej że najpierw saletra z Al a potem cukier chociarz NIE PRUBOWAŁEM
_________________
Ogień-jedza iskra i spala się cały twój świat
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
hemist
Gość





PostWysłany: Wto Sie 31, 2004 1:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i tak i tak jest dobrze ja mieszam saletre z al i dodaje do skarmelizowanego cukru Wink
pozdro4all Mr. Green
Powrót do góry
Fercart



Dołączył: 14 Kwi 2007
Posty: 11
Skąd: Sanok

PostWysłany: Sob Kwi 14, 2007 9:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja dzisiaj wlasnie robilem karmelki z pyłem Al, i normalnie odważyłem cukier/KNO3 wsypalem do garnuszka, wsypalem Al i na palniku sobie podgrzewałem, koloru karmelka nie było widać, Al zabarwił na srebrno.
Gdy już robiła sie masa zaczynał dosłownie pyrkać i bulgotać ;] do teg odymiło wiecej niż przy normalnych karmelkach (gdy juz tworzyły sie lekkie grudki i pojawiala sie masa zrzucilem to na blaszke i formowałem). Za to piękna srebrna masa wyszła Wink Mieszałem cały czas oczywiście. Także jest to do zrobienia.
Super sie pali, jak duuże zimne ognie ;]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna -> Paliwa rakietowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników na tym forum
Nie możesz pobierać plików z tego forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Protected by Anti-Spam ACP