Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona G³ówna FORUMPIROTECHNICZNE.PL
Forum Pirotechniczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   ZalogujZaloguj 

Jak otrzymaæ Dekstrynê ?
Id¼ do strony 1, 2, 3  Nastêpny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona G³ówna -> Pirotechniczne Przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
da_domb



Do³±czy³: 28 Wrz 2003
Posty: 5
Sk±d: podlasie

PostWys³any: Pon Lis 03, 2003 5:34 pm    Temat postu: Jak otrzymaæ Dekstrynê ? Odpowiedz z cytatem

Cze¶æ
W puszce po konserwie na kuchence elektrycznej pra¿y³em m±kê ziemniaczan±. Czê¶æ mi sie zwegli³a, a reszta zarumieni³a (lekki br±z, be¿ czy jak kto woli). Te rumiane przesia³em, i sie pytam czy to dekstryna??
Po dodaniu ma³ej ilo¶ci wody robi siê jakby ciastolina czy cos takiego a jak da siê wiêcej wody to p³yn w kolorze kawy z mlekiem.

Pozdrawiam

_________________
fire wall
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
dziadek kermit



Do³±czy³: 25 Kwi 2003
Posty: 516
Sk±d: z okolicy "¯abido³ka"

PostWys³any: Pon Lis 03, 2003 10:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

K³aniam siê piêknie Very Happy Exclamation
No jasne, ¿e dekstryna!
jak dasz nie za du¿o wody ani nie za ma³o to wychodzi idealny klej do klejenia rakiet. Sam takim klejê i dekstrynê te¿ przez pra¿enie m±ki ziemniaczanej uzyskujê, ale nie jest to takie proste i ³atwe. Je¶li kto¶ nie wierzy to niech sam spróbuje zrobiæ tak, ¿eby nie spaliæ, a przyrumieniæ.
Mieszaæ trzeba ! mieszaæ Exclamation Very Happy

_________________
Dziadek Kermit Smile
"co do reszty uwa¿am, ¿e Kartagina powinna byæ zburzona!"
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
zbig-zbig



Do³±czy³: 09 Pa¼ 2003
Posty: 15
Sk±d: znienacka

PostWys³any: Sro Lis 05, 2003 6:43 pm    Temat postu: Dekstryna Odpowiedz z cytatem

Sam mam z tym problem. Mam prosbe aby najlepiej Kermit opisal krok po kroku co i jak z ta dekstryna. Pisales ze dekstryna jest lepsza od np wikolu, jest to tez skladnik wielu mieszanek. Wiec Kermit nie daj sie juz prosic........ pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ MSN Messenger
Pietruszkin



Do³±czy³: 21 Mar 2003
Posty: 188
Sk±d: /dev/null

PostWys³any: Sro Lis 05, 2003 6:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kurde, ludzie czytajcie forum. Aby uzyskaæ dekstrynê trzeba skrobiê wygrzewaæ w temp. 210*C!
_________________
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Odwied¼ stronê autora
Go¶æ






PostWys³any: Sro Lis 05, 2003 8:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dekstryna dobra jest jako sk³adnik nie których mas piro. Do budowy SR ( glównie tuleje ) uzywaæ radzê wikolu. Dekstryna po wyschniêciu w obecno¶ci wody na nowu "puszcza" a wikol nie Wink


Pozdr. A
Powrót do góry
dziadek kermit



Do³±czy³: 25 Kwi 2003
Posty: 516
Sk±d: z okolicy "¯abido³ka"

PostWys³any: Czw Lis 06, 2003 4:28 pm    Temat postu: dX Odpowiedz z cytatem

K³aniam siê piêknie Very Happy Exclamation
To siê zgadza dekstryna pu¶ci pod wp³ywem wilgoci ,ale czy to taka wada Question
Co do wykonania dekstryny, to nie wytrzymaliby¶cie prawdopodobnie szczegó³owego opisu wykonania. Zanudzi³bym zresztê ca³e towarzystwo , a chyba ka¿dy sam mo¿e wykazaæ siê pomys³owo¶ci±.
Polecê jedynie zastosowanie p³askiego naczynia ( typu patelnia suchego i czystego koniecznie, oraz p³askiej ³opatki metalowej lub drewnianej do mieszania )
Krytycznym momentem jest pocz±tkowe nagrzewanie, kiedy w m±ce kartoflanej jest jeszcze wilgoæ. je¶li siê za mocno przygrzeje na pocz±tku to siê wszystko zkrochmali ( dos³ownie i mog± wyj¶æ gluty Mad )
Restê pozostawiê Waszej cierpliwo¶ci i ¿adzy poznania Very Happy Exclamation Idea

_________________
Dziadek Kermit Smile
"co do reszty uwa¿am, ¿e Kartagina powinna byæ zburzona!"
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
Go¶æ






PostWys³any: Pi± Lis 07, 2003 8:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zbig-zbig napisa³:
...A wikol nie jest tez odporny na wilgoc, jest wodorozcienczalny.


Ale po wysuszeniu spróbuj jego rozpu¶ciæ Wink


Pozdr. A
Powrót do góry
dziadek kermit



Do³±czy³: 25 Kwi 2003
Posty: 516
Sk±d: z okolicy "¯abido³ka"

PostWys³any: Pi± Lis 07, 2003 3:12 pm    Temat postu: klej Odpowiedz z cytatem

Klaniam siê piêknie Very Happy Exclamation
Wikol jest klejem emulsyjnym Shocked Exclamation
To znaczy jest wodn± dyspersj± nierozp[uszczalnego w wodzie octanu celulozy bodaj¿e. Czyli jak jest w postaci emylsji to mo¿na go wod± rozcieñczyæ, ale po wususzeniu woda ju¿ jego nie ruszy Exclamation Exclamation Exclamation

_________________
Dziadek Kermit Smile
"co do reszty uwa¿am, ¿e Kartagina powinna byæ zburzona!"
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
Loss Bandit



Do³±czy³: 13 Kwi 2005
Posty: 26

PostWys³any: Pi± Kwi 29, 2005 12:59 pm    Temat postu: Re: klej Odpowiedz z cytatem

kermit napisa³:
Klaniam siê piêknie Very Happy Exclamation
Wikol jest klejem emulsyjnym Shocked Exclamation
To znaczy jest wodn± dyspersj± nierozp[uszczalnego w wodzie octanu celulozy bodaj¿e. Czyli jak jest w postaci emylsji to mo¿na go wod± rozcieñczyæ, ale po wususzeniu woda ju¿ jego nie ruszy Exclamation Exclamation Exclamation

wikol jest dyspersj± wodn± octanu winylu. daje spoiny ma³o elastyczne i po wyschniêciu w miare odporne na wodê. pod wp³ywem d³ugiego dzia³ania wody mo¿e spêczniêæ.
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
macmaciek



Do³±czy³: 09 Sie 2005
Posty: 23

PostWys³any: Sob Sie 13, 2005 8:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na forum bylo juz o tym pisane jak zrobic dekstryne(w temacie o lontach)
Ja sam przed chwila przetestowalem pewien sposob ktory ktos tam podal.
0,5h w piekarniku 220*C z termoobiegiem. Otrzymalem jasnobrazowy proszek ktory po rozp. w wodzie daje kleista mase(to chyba dekstryna).
Jest jeszcze sposob hydrolizowania z uzyciem elektrolitu, dla zainteresowanych odsylam do w/w tematu.
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
CTX
Go¶æ





PostWys³any: Sob Sie 13, 2005 10:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.

Kermit mówil ze powstaj± na pocz±tku grzania gluty. Spróbuj wpakowac wilgotn± m±ke ziemniaczan± do piekarnika na 110-120 *C przez 30 min. Mieszaj czasem zeby woda z niej odparowala. Potem z such± m±k± do rondla i przyrumieniamy powoli do uzyskania piaskowego koloru Wink

naRazie
Powrót do góry
¯ydu



Do³±czy³: 20 Mar 2004
Posty: 31

PostWys³any: Nie Sie 14, 2005 9:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie rozumiem tylko po co takie alpejskie kombinacje, nie prosciej patelnia teflonowa maly ogien i 10 minut mieszajac ? ;P ja tak robie jestem zadowolony.
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
veteran5



Do³±czy³: 14 Pa¼ 2004
Posty: 22
Sk±d: z Browaru ;-)

PostWys³any: Pon Sie 15, 2005 10:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam tak± dekstrynkê co ma jakie¶ 15lat(kupn±).
wiêc dekstryna powinna ca³kowicie siê rozpuszczaæ w wodzie, daj±c ciecz o gêsto¶ci syropu(zale¿y od stê¿enia), przezroczyst±( Exclamation ) i o kolorze mocnej herbaty. W³a¶nie przezroczysto¶æ pokazuje czy dekstryna jest dobrze wygrzana. kiedy¶ próbowa³em j± zrobiæ tak jak abrycznie czyli z kasztanów.
Kasztany wysuszy³em, zmieli³em i na patelniê, przyrumieni³em tylko troszkê zala³em wod± 1:1 i odla³em przezroczysty r-r którego mog³em u¿ywaæ jako klej. jednak jest to syf i wolê fabryczn± Wink

_________________
Do Admina/moda: Proszê o usuniêcie tego profilu.
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
DNF



Do³±czy³: 15 Kwi 2005
Posty: 141
Sk±d: Bydgoszcz

PostWys³any: Czw Sie 25, 2005 12:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam..!
ja moja dextrynke robie tak...biore blache do pieczenie od mamy(nie jest tym zachwycona) wykladam ja folia Al sypie rownomiernie nie za grubo maki ziemniaczanej i jak piekarnik osiaga 200*C caly czas ja dogladam jak dobrze bedzie wygladac wyciagam i z sypuje poitem nastepna partia..Smile
UWAGA...!! £ATWO MOZNA PRZYPALIC JA PRZYPALILEM 3 RAZY ZA 4 WYSZLA..Smile


_________________
"Kochajcie wróbelka, dziewczêta,
kochajcie, do jasnej cholery."

K. I. Ga³czyñski
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
Damian



Do³±czy³: 03 Sie 2004
Posty: 260
Sk±d: Poznañ

PostWys³any: Pi± Sie 26, 2005 2:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

piroman napisa³:
Mnie siê podoba, zw³aszcza ¿e moja dex jest do¶æ blada i zazdroszczê wszystkim takiego kolorku Smile Mimo to klei (chyba) jak powinna


Te¿ mia³em z tym problemy zanim nie spróbowa³em na patelni teflonowej. Nic siê nie przypala, i jakie równomierne Cool

_________________
5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
Daltar



Do³±czy³: 09 Pa¼ 2006
Posty: 47
Sk±d: Kraków

PostWys³any: Pon Pa¼ 09, 2006 7:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dok³adnie tak jak napisa³ jeden przedmówca. Prawdziwa dekstryna powstaje z m±czki kasztanowej. Jest tania jak barszcz i doprawdy nie pojmujê, po co meczyæ siê i samemu ja produkowaæ, skoro mozna j± kupiæ fabrycznie idealna. Na marginesie ostrzegam przed robieniem jakichkolwiek mieszanek na bazie dekstryny i nadmanganianu potasu. Odrobina wilgoci i ju¿ mamy samozap³on.
_________________
www.nakaja.com - pirotechnika, fajerwerki, pokazy sztucznych ogni - Kraków
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Odwied¼ stronê autora
Urghai



Do³±czy³: 17 Lis 2005
Posty: 39
Sk±d: Z W³adcy Pier¶cieni

PostWys³any: Wto Pa¼ 10, 2006 2:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w³±¶nie robi³em dekstrynkê i uda³o siê piêkny piaskowy kolor z³ocisty i ca³kowicie siê rozpuszcza w wodzie.

Przepis:

1. Bierzemy m±kê ziemniaczan± i wsypujemy kilka ³y¿ek do garnuszka (nie mo¿e byæ jej du¿o).

2. Na kuchence ustawiamy du¿y ogieñ.

3. £apiemy garnek, u¿ywaj±c kombinerkek lub innych szczypiec za ucho.

4. Przenosimy garnek nad ogieñ i nastêpnie bardzo szybkimi ruchami trzepiemy garnkiem w prawo i lewo, tak, ¿eby m±ka ziemniaczana nie przyleg³a do denka, bo inaczej glut gwarantowany.
Maka ma je¿dziæ do powierzchni garnka nie mo¿e siê zatrzymaæ.
Co chwilê zdejmujemy garnuszek znad gazu i ³y¿eczk± metalow± mieszamy nasz± przysz³± dekstrynê.
Gdy ju¿ siê zaczyna robiæ lekko ¿ó³ta (po oko³o 5-10min) do naszych ruchów rêk± dochodzi podrzucanie jej jak placków.
po kolejnych 2-3 minutach nasza dekstryna jest gotowa (poznajemy po kolorze) kolor ma byc taki jak piasek + z³oto (bardzo piêkny kolor)

podrzucanie jej powoduje, ¿e sklejona dekstryna powsta³a podczas termicznego rozk³ady skrobii zbryla siê, a potrz±sanie rozbija ziarna na piêkny proszek i sprawia, ¿e ca³a jej powierzchnia mo¿e siê zamieniæ w dekstrynê.

Plusy i Minusy:

+ szybko otrzymujemy dekstrynê dobrej jakosci
+ ³atwo¶æ wykonania
- po d³ugotrwa³ym potrz±saniu i machaniu garnkiem trochê boli rêka i trzeba zmieniaæ rêkê
- nie mo¿na robiæ bardzo du¿ej ilo¶ci dekstryny na raz

ogólnie jest to dobry i szybki sposób
zawsze sobie robie ma³e ilo¶ci ok 20-30g, max 100g, aby mieæ "¶wie¿±" dekstrynê, przed robieniem gwiazdek.
Wg mmnie poprawia to znacznie jako¶æ gwiazdek (nie rozpadaj± siê po wybuchu bursta)

SCALONE
Oto dekstryna otrzymana w sposób przezemnie zaprezentowany

nieco ponad 30g

czas wykonania to ok 10 minut



i jeszcze 1 zdjêcie :



przepraszam za jako¶æ zdjêæ, robione komórk± :/
niestety kolory s± blade, poniewa¿ moja komórka trochê ma co¶ nie tak z kolorami i nie pokaza³a prawdziwego koloru tej¿e dekstryny.

pozdrawiam

_________________
WEJD¬ TU !
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Odwied¼ stronê autora Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
Go¶æ






PostWys³any: Pon Sty 22, 2007 5:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja zadam mo¿e i banalne pytanie i pewnie mnie wy¶miejecie, ale czy ze zwyk³ej m±ki mo¿na zrobiæ dekstrynê Question Te¿ ma taki ciemnobr±zowy kolor a nie iwem czy sie rozpuszcza w wodzie
Powrót do góry
eyeti



Do³±czy³: 21 Sty 2007
Posty: 46

PostWys³any: Pon Sty 22, 2007 5:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja poleci³bym m±kê ziemniaczan± (ziemniaki najlepiej "magazynuj±" skrobie) i przed zarzuceniem na gaz poleci³ bym podgrzaæ chwile w piekarniku (tak ze 100*C). Mi za 1 razem wysz³a i jak na patelni robicie to nie zbierajcie ze ¶cianek bo bêdzie syf Razz
PS: Nie wiem jak Ci Urghai wyszed³ taki ³adny proszeczek u mnie to siê raczej zrobi³o co¶ na styl "kleju" ale w palcach ³adnie siê rozdrabnia (podejrzewam ¿e pod wp³ywem d³ugiego podgrzewania moja dekstryna uleg³a mocniej procesowi hydracji, grza³em co¶ ok 30min na max gazie - d³ugo po tym jak siê ¿ó³ta zrobi³a Smile )
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
Tomash
dostêp próbny do MW


Do³±czy³: 27 Sty 2003
Posty: 382
Sk±d: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...

PostWys³any: Pon Sty 22, 2007 8:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wystarczy grzaæ lekko i ca³y czas intensywnie mieszaæ poprzez ruchy koliste garem tak aby siê nic do dna nie przykleja³o, wtedy na ca³ej powierzchni robi siê ¶licznie ¿ó³ciutka i sie nie przypala.
Pozdr.

_________________
Ju¿ tylko teoretyzujê, potrzeba mi r±czek by rodzinê utrzymaæ Smile
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona G³ówna -> Pirotechniczne Przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony 1, 2, 3  Nastêpny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum
Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Protected by Anti-Spam ACP