Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Sob Wrz 22, 2007 6:16 pm Temat postu: Paliwo "Szelakowe" oraz "WORAN" |
|
|
Wrzucam na razie nie wiele info, byæ mo¿e potem dodam kilka zdjêæ, liczê te¿ na tych, którym siê "przejad³ prze¿uty" karmelek czy znany od tysiêcy lat proch czarny .
Robicie jak proch czarny czyli KNO3 ok. 70 %, szelak 30 %. Ca³o¶æ bardzo dobrze zmielona ( szelak doskonale siê mieli ). Nie mam danych co do wra¿liwo¶ci na tarcie ale na moje oko podobne to do prochu czarnego. W odróznieniu od niego daje spory p³omieñ ( próbka luzem spalona ). U¿y³em szelak jak na tym zdjêciu
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=244848046
Z tego linka pochodzi to zdjêcie i domniemywam ,¿e podaj±c linka do akcji autor zdjêcia nie bêdzie mia³ mi tego za z³e ( bo reklamujê jego ofertê ).
Do tego paliwa ( prochu ) mo¿na dodac 2 % denaturaty aby ³adnie siê prasowa³o. Jeden silnik wyszed³ ok ale wciê³o mi film. Nie by³o jednak p³omienia w gazach. Paliwko wymaga wiêcej testów i w tym na Was liczê. Kto zrobi jaki¶ test to proszê pisaæ tu.
Paliwko do mniejszych silników bo prasowane.
No i nie zapomnijcie o tym kto by³ autorem bo zamiana czê¶ci szelaku na Al , Mg, Ti, Cdrz to modyfikacja . To moja w³asna recepturka , nie wyczytana w ¿adnej ksi±¿ce . Mozna opisywaæ to paliwko na swoich stronach www ale proszê o linka do autora czyli do mnie .
No i jak pokazujê zdjêciê i nazwê "szelak" to szelak a nie qrde kalafonia bo mam ju¿ takie pytanie na PW. SZE - LAK . Testowa³em ten szelak co na zdjêciu, bo jak wyjdzie z innym gatunkiem szelaku nie wiem.
Szelak te¿ - co wynika z mojego postu - jest bardzo dobrym lepiszczem do prochu czarnego.
Pozdr. A
PS. A mo¿e inna nazwa na paliwko 
Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Sob Maj 03, 2008 3:12 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

Do³±czy³: 26 Pa¼ 2002 Posty: 459 Sk±d: Znienacka
|
Wys³any: Wto Wrz 25, 2007 1:15 pm Temat postu: |
|
|
Je¶li szelak jest ca³kowicie rozpuszczalny w spirytusie, to bêdzie te¿ s³u¿y³ jako lepiszcze. Wiêc chyba siê nadaje do wiêkszych silników. _________________ Motyle trotylem pachn± jak nigdy.
ogl±daj±cy, niepraktykuj±cy  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
QbaS
Do³±czy³: 19 Pa¼ 2005 Posty: 97 Sk±d: Z Internetu
|
Wys³any: Wto Wrz 25, 2007 2:30 pm Temat postu: Re: Paliwo "Szelakowe" |
|
|
Cytat: |
No i nie zapomnijcie o tym kto by³ autorem bo zamiana czê¶ci szelaku na Al , Mg, Ti, Cdrz to modyfikacja . To moja w³asna recepturka , nie wyczytana w ¿adnej ksi±¿ce . Mozna opisywaæ to paliwko na swoich stronach www ale proszê o linka do autora czyli do mnie .
Pozdr. A
|
http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=3379&highlight=szelak
Witam.
Mo¿e "modyfikacja" ?
QbaS. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Wto Wrz 25, 2007 4:38 pm Temat postu: |
|
|
W piro czêsto stosuje siê szelak jako lepiszcze ( jak u maxlama w ilo¶ci 5 % ) a czasami jako mieszanka zapalaj±ca.
To co ja proponujê to szelak jako g³ówny reduktor w paliwie rakietowym i jednocze¶nie lepiszcze ( ale to akurat ma³o wa¿ne ). Nigdzie w necie ani w ksi±¿kach nie widzia³em podobnego sk³adu co nie oznacza, ¿e kto¶ ju¿ jego nie testowa³ bo nie badam tego a net jest ogromny .
Dla mnie to pierwszeñstwo jest ma³o wa¿ne bo guzik z tego jest . Do tego nie komercha bo szelak drogi a ponadto wychodzi co¶ co nie wiem czy jest i o ile lepsze od tradycyjnego p.cz.
Chcê mieæ tylko prawo ( moralne ) do nazwy i do bycia autorem
Do yetihehe --->. Ka¿de paliwo prasowane ma pewn± porowato¶æ co nie jest przeszkod± w malych silniczkach rakietowych. Denaturat w ilo¶ci 5 % do tego paliwa na pewno jest bardzo wskazany.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Czw Maj 01, 2008 10:22 pm Temat postu: |
|
|
Dorzucam paliwo WORAN - szczegó³y w linku Paliwa na stronie www mojej i Jurka. Czekam na innych testy. Paliwo jest na szybkie zu¿ycie, mile widziane testy z innymi lepiszczami czy reduktorami. Wymagane aby Mg by³ o wymiarach poni¿ej ( ¶redni wymiar ) 0,01 mm. Jak z wiêkszymi wymiarami nie wiem. Ale pewno powinny "stêpiæ" paliwo co mo¿e byæ drog± regulacji jego prêdko¶ci palenia. Mo¿na czê¶æ Mg zamieniæ na Cdrz lub py³ Al czy stop PAM itd. Nad czym teraz pracowaæ jest.
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Sob Maj 03, 2008 3:32 pm Temat postu: |
|
|
Dzi¶ zrobi³em Test_2 paliwa WORAN
I od razu wyszed³ defekt w u¿yciu pianki. Po trzecim zadozowaniu, pojemnik z resztkami pianki siê rozczelni³. Trzeba poszukaæ czego¶ nowego albo wej¶æ w ROKOPOLe firmy Rokita ( wspomnia³ o nich PINOT ) albo jaki¶ uszczelniacz na bazie poliuretanu. Pomy¶limy. Mo¿e ten ---> USZCZELNIACZ PU
A co dzisiaj mi wysz³o
Paliwo : 60AA/15Mg/25PU plus 0,7 % Z1 dodany do AA. Paliwo na oko by³o bez por ( poprzednie by³y ). Z tego wniosek, ¿e doln± granic± jest zawarto¶æ lepiszcza 20 %. Zmniejszy³em ilo¶æ Mg o 5 % i wiem ju¿, ¿e to zawarto¶æ minimalna dla tej dyszy jak± u¿y³em ( fi kryt. 9 mm ). Ciê¿ar paliwa 150 G.
Na stanowisku
Stop klatka ( silnik kicha³" )
FILM
Film nie oddaje d¼wiêku. Silnik po prostu rycza³ pomimo tak d³ugiej pracy. To nie by³± dziurawa dêtka o której wspomnia³ robercik . Na pewno lekk± rakietê by na tym ju¿ pogna³o.
Paliwo w sk³adzie 60/20/20 ale te ostatnie 20 to silikon, po 2 ma³ych kichniêciach zgas³o ( silnik w tulei Stru¶ ).
Mi³ego dnia A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
Do³±czy³: 07 Lis 2003 Posty: 442
|
Wys³any: Pon Maj 05, 2008 11:04 am Temat postu: ? |
|
|
Areku?
Ty chyba sobie robisz z nas jaja z tymi silnikami - prawda!
Oj szutnik z Ciebe
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Pon Maj 05, 2008 1:02 pm Temat postu: Re: ? |
|
|
ksard napisa³: | Ty chyba sobie robisz z nas jaja z tymi silnikami - prawda!
Oj szutnik z Ciebe |
Szutnik mo¿e i jestem choæ nie ka¿dy lubi ten typ humoru co ja
A dlaczego "jaja" . ¦wiadomie stosujê korpus tekturowy. Wiem, ¿e ograniczam sobie parametry pracy silnika ale papier u mnie jako materia³ na budowê korpsusu to pewna ciekawo¶æ. Korpus co prawda to papier ale stosujê zabiegi "wzmacnjaj±ce". Przy Strusiu zda³o to egzamin wiêc i tu zda. Wiadomo te¿ , ¿e rurki u producenta krêc± na kleju polioctanowym. Rurki w³asnej roboty s± wg mnie znacznie wytrzymalsze poniewa¿ mo¿na daæ znacznie bardziej "stê¿ony" klej.
Z PE te¿ korzysta³em i zamierzam korzystaæ. 12 m rury PE, fi 75 ju¿ le¿y ale chyba d³u¿ej pole¿y poniewa¿ do du¿ych silników straci³em zapa³. Ale mniejsze rury PE te¿ s± i wysoko je ceniê jako materia³ na korpus.
Dopisane --> Zobacz co "potrafi" papier ( pod koniec rozczelni³o korpsu i paliwo zgas³o ). Ale ci¶nienie widaæ i spore mo¿liwo¶ci "papieru" te¿
Strus_JTM_152
Z 40 kg na starcie wg mnie by³o.
Mi³ego dnia A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sadafag

Do³±czy³: 18 Lis 2006 Posty: 405
|
Wys³any: Czw Lip 02, 2009 6:40 pm Temat postu: |
|
|
Có¿ robi³em mieszanki kno3 i kalafonii[nie nie szelaku!] i ich zapalno¶æ jest wielce problematyczna przy u¿yciu zwyk³ego lontu jak i drutu oporowego.
Sposób w jaki mo¿na robiæ to paliwko, jest taki ¿e kalafonie roztapiamy na kuchence elektrycznej, dodajemy drobno zmielonej saletry i wszystko ³adnie mieszamy. Formuje siê tak jak karmelek, i równie szybko zastyga.
Pazurki mieszanka pokazuje przy du¿ym ci¶nieniu np. w SR, normalnie jak ju¿ w.w bardzo ciê¿ko siê zapala. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|