Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Misiek Dostêp próbny

Do³±czy³: 05 Kwi 2006 Posty: 15
|
Wys³any: Nie Gru 17, 2006 7:09 pm Temat postu: Czarna Karmelka |
|
|
Patent mój i kumpla.
Dobrej jako¶ci p.cz. szybko siê spalaj±cy bierzemy.
Na patelnie wrzucamy cukier i KNO3, w proporcji do karmelka.
Kiedy karmelizacja zacznie nastêpowaæ, dosypujemy pcz.
My na 100gram karmelka dosypali¶my dwie sto³owe ³y¿ki prochu.
Mieszamy, zdejmujemy z gazu. powinny utworzyæ nam siê twarde, nieregularne grudy. Bardzo dobrze.
Teraz nale¿y je ostudziæ, broniæ przed wilgoci± (bo ch³on± jak szalone) i mo¿emy przyst±piæ do prób.
Wedle moich spostrze¿eñ prêdko¶æ spalania zale¿y g³ównie od jako¶ci pcz.
Karmelka na s³abo zmielonym bêdzie spala³a siê powoli, na pylistym spali siê w mgnieniu oka.
Z uwagi na bardzo du¿± ilo¶æ produktów gazowych u¿ywali¶my tej mieszanki, jako paliwa do miotania. Jednak¿e zlanie odpowiednio gor±cej mieszanki do formy, pozwoli na utworzenie z niej silnika.
Niestety nie jestem w stanie poratowaæ was fotami, gdy¿ patent powsta³, w czasach, kiedy biega³em jeszcze bez telefonu z aparatem.
Jednak¿e sk³adniki s± ³atwo dostêpne, produkcja jest prosta, wiêc ka¿dy mo¿e w domowym zaciszu spróbowaæ.
Pozdrawiam,
Misiek
P.S.
Nie spalcie patelni, bo mama szczê¶liwa nie bêdzie  _________________ Per signum crucis de inimicis nostris libera nos, Deus noster... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fox

Do³±czy³: 10 Lis 2003 Posty: 192 Sk±d: Wielkopolska
|
Wys³any: Nie Gru 17, 2006 8:39 pm Temat postu: |
|
|
Nie doczyta³em do koñca!
Za takie pomys³y móg³ by¶ dostaæ bana. Nie rób tego!!!!
Proch Czarny jest z natury ³atwo-zapalny a ty chcesz go smarzyæ ! _________________ CAST AWAY |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
koman

Do³±czy³: 09 Kwi 2006 Posty: 58
|
Wys³any: Nie Gru 17, 2006 8:55 pm Temat postu: |
|
|
czy ja wiem... wczoraj 1g prochu grza³em na ³y¿ce aluminowej. proch zapali³ sie dopiero wtedy kiedy sie zapali³a siarka. najpierw sie dymilo z tego prochu. potem siarka sie zapali³a niebieskim p³omyczkiem, a za jak±¶ 1s zapali³ sie proch. _________________ obecnie koniec z piro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fox

Do³±czy³: 10 Lis 2003 Posty: 192 Sk±d: Wielkopolska
|
Wys³any: Pon Gru 18, 2006 1:13 am Temat postu: |
|
|
Tak Koman brawo, zachêcaj dalej  _________________ CAST AWAY |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
Do³±czy³: 07 Lis 2003 Posty: 442
|
Wys³any: Pon Gru 18, 2006 11:39 am Temat postu: Re: Czarna Karmelka |
|
|
Misiek napisa³: | Na patelnie wrzucamy cukier i KNO3, w proporcji do karmelka. Kiedy karmelizacja zacznie nastêpowaæ, dosypujemy pcz. |
i robimy szybki wypad z domu.
Oj Misiek, Misiek - trochê wyobra¼ni
Ten temat powinien nazywaæ siê nie czarna karmelka ale czarna wdowa
Czy mam zamkn±æ ten temat? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Pon Gru 18, 2006 12:25 pm Temat postu: |
|
|
Niech zostanie jako ostrze¿enie. Swoj± drog± ja te¿ nie polecam tego typu modyfikacji. A je¶li chodzi o SR s± ca³kowicie nieuzasadnione i szkodliwe takie paliwo bardzo ciê¿ko jak nie niemo¿liwe do wykorzystania w dobrych SR
Ale to jeszcze nic wczoraj czy przedwczoraj by³ tu kolega, który proponowa³ przepis na super karmel na chloranie potasu... Masakra. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
koman

Do³±czy³: 09 Kwi 2006 Posty: 58
|
Wys³any: Pon Gru 18, 2006 3:27 pm Temat postu: |
|
|
ej... ¿eby nieby³o. niezachêcam, a bardzo odradzam. karmel ze wszystkiego typu dokatkami ( py³y metali, S, C) jest du¿o ³atwiej zapaliæ na patelni. chcia³em tylko pokazaæ jak sie ma sprawa z samym p.cz. podej¿ewam ¿e z karmelkiem bedzie sie szybciej zapalaæ.
wiêc przestrzegam  _________________ obecnie koniec z piro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|