Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna FORUMPIROTECHNICZNE.PL
Forum Pirotechniczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Cały karmelek
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jaskiniowiec



Dołączył: 22 Lut 2004
Posty: 597
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sro Lis 24, 2004 6:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Naprawdę dużo prostsze i bezpieczniejsze jest robienie karmelki na glukozie. Jest lepsza dla amatorów, mniej kłopotów z przygotowaniem i mniejsze ryzyko zapłonu. Nie wiem, skąd ta niechęć do karmelki glukozowej. Podejrzewam, że związane jest to z tym, że glukozę trzeba by kupić, a cukier to sie podwędzi z cukierniczki Razz . Ale i tak gorąco namawiam na karmelke glukozową. Jej łatwość przygotowania (praktycznie wychodzi białą) jest zwłaszcza dla początkujących niewątpliwą zaletą. Dodatkowo w pewnym zakresie ciśnień ma prawie płaską charakterystykę liniowej prędkości spalanie w zależności od ciśnienia, a co za tym idzie ŁATWIEJSZE JEST SKONSTRUOWANIE SILNIKA. Jak dla kogoś spala się za wolno, to zawsze można dodać węgla drzewnego lub tlenku żelaza. A koszt glukozy nie jest duży (u mnie w spożywczaku 2,60 za 200g). W końcu stanowi tylko 35% paliwa.
P.S. Dla tych którzy zaglądają na stronę Nakki lub korzystają z jego arkusza SRM, a jeszcze tego nie wiedzą: dextrose to właśnie nic innego, tylko glukoza (nie dekstryna)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
dziadek kermit



Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 516
Skąd: z okolicy "Żabidołka"

PostWysłany: Sro Lis 24, 2004 8:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Klaniams ię pięknie Very Happy Exclamation
TAM DO LICHA !! nie czytacie foru czy coooo
znowu się wałkuje temat karmelki i proporcji cukru i saletry Confused
C35S
a jak kto nie wie co to znaczy to niech sobie poszuka Exclamation

_________________
Dziadek Kermit Smile
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
maciej najlepszy



Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 13

PostWysłany: Sro Maj 20, 2009 11:53 am    Temat postu: Re: Cały karmelek Odpowiedz z cytatem

del

Ostatnio zmieniony przez maciej najlepszy dnia Czw Gru 30, 2010 12:50 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Alvares
& ( 1-wsze ostrzeżenie )


Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 7

PostWysłany: Sob Lis 21, 2009 6:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moze mi ktos podac wagowo proporcje karamelka na glukozie? i czy skarmelizuje sie to w lazni wodnej?
ogolnie prosze podac link lub opisac cala produkcje na glukozie (laznia wodna)


z gory dzieki ;]

_________________
Nie rób tego w domu a jak już robisz to pamiętaj: "Im dłuższy lont, tym dłuższe palce"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
KYK



Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 116

PostWysłany: Nie Lis 22, 2009 6:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Temperatura topnienia glukozy to 140 stopni a wrznie wody 100. No chyba że walniesz se H2O pod większe cisnienie Laughing
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Alvares
& ( 1-wsze ostrzeżenie )


Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 7

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 4:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmmm
a co by dalo moze dosypanie soli do wody?
jak sol powoduje zamarzanie w nizszej to moze i odwrotnie dziala?

a z fruktozą tak da rade
bylem w sklepie ze zdrowa zywnoscia i bedzie za tydzien ;p

_________________
Nie rób tego w domu a jak już robisz to pamiętaj: "Im dłuższy lont, tym dłuższe palce"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
MIROR



Dołączył: 06 Maj 2006
Posty: 264

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 4:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadza się, działa odwrotnie, ale szaleństwa nie ma. Z popularnych soli nasycony roztwór KNO3 ma najwyższa temperaturę wrzenia, tzn. =115*C - i tak za mało.
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
RAID



Dołączył: 27 Sie 2009
Posty: 15

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 5:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przepraszam że zabieram głos w temacie ale ale w łaźni wodnej niema opcji rozpuścić ani glukozy ani sacharozy ale czytałem w którymś temacie tutaj na forum któryś z doświadczonych userów może nawet mod napisał że można zrobić w ten sposób że najpierw rozpuścić cukier i po zestawieniu do płynnego cukru dodać saletrę i szybko mieszać zrobiłem tak i tempo spalania karmelka jest faktycznie niezłe proponuje jednak robić to w naczyniu z grubym dnem tak aby po zestawieniu temperatura spadała powoli masa dłużej zostaje plastyczna i można dokładniej całość wymieszać

tylko nie bijcie za post Razz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
KYK



Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 116

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 5:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kup sorbitol, czasami można go dostac w supermarketach jako słodzik. temperatura topnienia to 95 stopni więc na wodzie możesz już gotować Laughing Tylko pamiętaj że karmelek na sorbitolu jest silnie higroskopijny.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Alvares
& ( 1-wsze ostrzeżenie )


Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 7

PostWysłany: Sro Lis 25, 2009 2:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

higroskopijnosc to dla mnie nei problem (bawilem sie azotanem sodu)


bylem w "kerfurze" i ledwo co znalazlem glukoze... w sklepie ze zdrowa zywnoscia zamowilem 300g fruktozy na poniedzialek. do tego czasu musze wykołowac mix karamelka ktory mi sie stopi w lazni wodnej.


chyba ze wezme puszke po kremie "Nivea" i bede pichcil na dworzu, nad swieczka...



a no zapomnialem dodac, mozesz mi podac proponowane nazwy slodzikow na sobitolce?
i ile mniej-wiecej gram za ile ZŁOtych?

_________________
Nie rób tego w domu a jak już robisz to pamiętaj: "Im dłuższy lont, tym dłuższe palce"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
KYK



Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 116

PostWysłany: Sro Lis 25, 2009 4:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nad świeczką to tylko zabawa. Weź zrób normalny karmel na patelni, zacznij od małych ilości 10-20 gram. jak bedziesz mieszał drewniana paletka to nie ma bata żebys spalił. Wiem że pierwszy raz jest najtrudniejszy Laughing no ale jak chcesz robic paliwka na "większą" skale to inaczej sie nie da. Chyba że na necie kupisz ze dwa kilo sorbitolu bo kupywanie w supermarkecie 50g za 3 złote jest nieopłacalne.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
MIROR



Dołączył: 06 Maj 2006
Posty: 264

PostWysłany: Sro Lis 25, 2009 5:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
nie ma bata żebys spalił
Uwierz mi że jest.
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
KYK



Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 116

PostWysłany: Sro Lis 25, 2009 8:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No wiadomo jak sie zechce to wszystko da sie zrobić Laughing To już trzeba być jakąś fujarą (sry za okreslenie jesli kogos obrazilem Wink ) żeby spalić na patelni parenaście gram karmela.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Alvares
& ( 1-wsze ostrzeżenie )


Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 7

PostWysłany: Czw Lis 26, 2009 4:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. jestem cholernie poczatkujacy w paliwkach na bazie karamelka.
2. NIE MOZE byc szansy wiekszej niz 1%. ze spali...

wystarczy mi ze 50 gram... chce porobic pare kijanek a'la Łodygin i wszystko... moze jakies male cyrko i to wszystko, nic duzego.





chyba ze moze da sie zrobic "palnik gazowy" z perfumu (NIE spraya) w plynie lub spirytusu sal.

pomozcie ;]

_________________
Nie rób tego w domu a jak już robisz to pamiętaj: "Im dłuższy lont, tym dłuższe palce"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
MIROR



Dołączył: 06 Maj 2006
Posty: 264

PostWysłany: Czw Lis 26, 2009 6:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szanse że odpali zawsze są, to że robisz na kuchence gazowej zwiększa niebezpieczeństwo. Wyobraź sobie co by się stało jakby nieoczekiwanie się zapaliło, co miałbyś wtedy zrobić i zastanów się czy warto. Najlepszym chyba rozwiązaniem jest zakupić przenośną kuchenkę elektryczną (nie są drogie), tylko istnieje kwestia podłączenia do prądu.
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aspiryna
Gość





PostWysłany: Czw Lis 26, 2009 8:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja widziałem na YT jak koleś pichcił karmelka na żelazku elektrycznym odwróconym do góry nogami
Powrót do góry
Cezar



Dołączył: 26 Lis 2009
Posty: 3

PostWysłany: Czw Lis 26, 2009 10:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aspiryna napisał:
Ja widziałem na YT jak koleś pichcił karmelka na żelazku elektrycznym odwróconym do góry nogami


Rotfl chciałbym to zobaczyć Very Happy Ja mam swój sposób na bardzo bezpieczne robienie karmelka na gazie, trzymam garnek kilkanaście centymetrów nad ogniem i nie ma opcji żeby doszło do zapłonu, jak sie nie topi cukier to opuszczam troche niżej, jak zaczyna zbyt ciemnieć podnoszę - pełna kontrola i nie może się miejscowo przegrzać bo nie ma kontaktu z ogniem Smile

Mam za to problemy z glukozowym karmelkiem, jest cholernie klejący nawet po kilkugodzinnym schnięciu i pali się dosyć słabiutko, może inne proporcje ? Próbowałem 6:4, może 7:3 ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
KYK



Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 116

PostWysłany: Pią Lis 27, 2009 1:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A dodajesz wody do tego podczas karmelizowania?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Cezar



Dołączył: 26 Lis 2009
Posty: 3

PostWysłany: Pią Lis 27, 2009 2:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie nie dodaje, jeśli przyczyną jest woda to możliwe że saletra i glukoza są zbyt wilgotne bo nie trzymam ich jakoś szczelnie zamkniętych, ale takie małe ilości chyba nie powinny mieć wpływu, powinny wyparować ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
KYK



Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 116

PostWysłany: Pią Lis 27, 2009 4:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No raczej powinny wyparować ale kleistość świadczy o zawartości wody w karmelu.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników na tym forum
Nie możesz pobierać plików z tego forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Protected by Anti-Spam ACP