Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona G³ówna FORUMPIROTECHNICZNE.PL
Forum Pirotechniczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   ZalogujZaloguj 

Karmelizacja cukru
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona G³ówna -> Rakietowe przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
yetihehe



Do³±czy³: 26 Pa¼ 2002
Posty: 459
Sk±d: Znienacka

PostWys³any: Sro Sty 23, 2008 1:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mo¿e by robiæ jednak tak jak nakka, ¿e na pocz±tku dodajemy wody i potem to po prostu odparowujemy? Nakka pisa³, ¿e powstaje wtedy karmelek, który prawie nie ³apie wilgoci.
_________________
Motyle trotylem pachn± jak nigdy.
ogl±daj±cy, niepraktykuj±cy Sad
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Odwied¼ stronê autora
robercik



Do³±czy³: 15 Mar 2007
Posty: 101
Sk±d: Gdynia

PostWys³any: Sro Sty 23, 2008 2:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rakiety.pomorze.pl
_________________
nie ma takiej rury na ¶wiecie, której nie mo¿na wystrzeliæ w kosmos


Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Pi± Gru 03, 2010 10:19 pm, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Odwied¼ stronê autora
robercik



Do³±czy³: 15 Mar 2007
Posty: 101
Sk±d: Gdynia

PostWys³any: Sro Sty 23, 2008 2:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rakiety.pomorze.pl
_________________
nie ma takiej rury na ¶wiecie, której nie mo¿na wystrzeliæ w kosmos


Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Pi± Gru 03, 2010 10:20 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Odwied¼ stronê autora
Arkadiusz
Go¶æ





PostWys³any: Czw Sty 24, 2008 9:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cukier gruby sam z siebie, nie rozp³ywa siê tak jak karmelka ( paliwo ). £atwo to sprawdziæ czy w czasie tworzenia karmelki zachodzi dehydratacja. Wysuszyæ cukier i zbadaæ czy ma wilgoæ, to samo z KNO3. Zrobiæ karmelkê i kilka gram rozgnie¶æ i zadaæ acetonem ( te¿ odci±gn±æ z niego resztki wody ). Po jakim¶ czasie zbadaæ na obecno¶æ wody. A tym co bada wodê jest bezwodny CuSO4. W reakcji z wod± chciwie j± poch³ania i zmienia kolor na niebieski. Woda mo¿e byæ te¿ odczynnikiem nukleofilowym ale zak³adam, ¿e czê¶æ w karmelce jej zostanie szczególnie je¶li zastosowaæ ni¿sz± temperaturê przygotowania paliwa.


Mi³ego dnia A
Powrót do góry
Gueer



Do³±czy³: 10 Gru 2006
Posty: 11
Sk±d: Jas³o

PostWys³any: Czw Sty 24, 2008 12:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Mo¿e by robiæ jednak tak jak nakka, ¿e na pocz±tku dodajemy wody i potem to po prostu odparowujemy?



Ja tak robi³em jak jeszcze nie s³ysza³em o sposobie Nakka, i karmelek wychodzi cudny. Le¿a³ 3 miesi±ce w szufladzie i po tym czasie by³ lekko klej±cy ( nie tak jak inne karmalki robione tradycyjnym sposobem), ale tylko troche a osi±gi wog³ule nie spad³y. Tylko tak jak pisa³ robercik robi siê go d³uuugo i po zrobieniu jest strasznie suchy.

_________________
"Gdyby Bóg Nie By³ Pirotechnikiem - ¦wiat Nie Powsta³by W Wyniku Wielkiego Wybuchu..."
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
beaker



Do³±czy³: 30 Lip 2006
Posty: 197

PostWys³any: Nie Mar 09, 2008 11:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

emes napisa³:
hej,

w ramach poszukiwañ bezpiecznej (czyt. o ni¿szej temperaturze topnienia) alternatywy dla sacharozy, trafi³em na co¶ takiego:

http://en.wikipedia.org/wiki/Xylitol

ksylitol, sprzedawany u nas jako "cukier brzozowy", kosztuje sporo, bo oko³o 60z³/kg. tym niemniej, w sytuacji gdy sorbitol jest trudno dostêpny (póki co nie znalaz³em ani w swoim mie¶cie ani na allegro), mo¿e to jest godna uwagi alternatywa?

no ale zanim sam spróbujê, wolê zapytaæ: kto¶ próbowa³?



Arkadiusz napisa³:
emes napisa³:
.....w ramach poszukiwañ bezpiecznej (czyt. o ni¿szej temperaturze topnienia) alternatywy dla sacharozy, trafi³em na co¶ takiego: ksylitol, sprzedawany u nas jako "cukier brzozowy", kosztuje sporo, bo oko³o 60z³/kg



Powinien te¿ ³atwo ulegaæ reakcji estryfikacji HNO3, podobnie jak sorbitol czy mannitol. Chyba nikt tego u nas na forum nie estryfikowa³. Nie spotka³em tego "cukru" w sklepie.


A.



Piro napisa³:
http://www.ksylitol.com/main.html

Kilka sec w google. Do¶æ ³atwo kupiæ nawet lizaki z niego maj±... Opakowania 250g, 500g, 1000, 4000g. Do wyboru. Chyba sobie sam kupie i przetestuje Very Happy

PS z tego co czyta³em to nie wolno go spo¿ywaæ wiêcej ni¿ 40g dziennie...

Pozdrawiam Piro


$nop napisa³:
beda chetni na sorbitol lub mannitol ??


doznanie napisa³:
moze by byli jak $nop poda cene obu oraz ich czystosc
btw
on jest troche mniej kaloryczny i takie tam to moze sie okazac slabszym nie iwem postaram sie dzis to cacko upolowac bo mam sklep ze zdrowa zywnoscia to sie spytam czy jest i ile za ile


p8p8 napisa³:
no w³a¶nie z tym sorbitolem krucho nie mo¿na u nikogo dostac jakby kto mia³ to z hêci± kupi³ bym ze conajmniej 2 kg (no hyba ¿e cena by³a by straszna Very Happy to wtedy mniej) bo juz mi sie konczy a wracaj±c do tego cukru brzozowego to ktos siê tym juz bawi³ ?
pozdro
p8p8



Kacper napisa³:
Witam!

Laughing Ja mam 14kg sorbitolu (oczywi¶cie na w³asne potrzeby) jak kto¶ chce to mogê trochê odsprzedaæ ale nie wiêcej ni¿ 4kg. Ja te¿ mia³em du¿y problem z jego zakupem w normalnej cenie ale uda³o siê (podziêkowania dla Marka.K)
Kiedy¶ by³ w spo¿ywczym po 26z³/kg ale teraz ju¿ niema.
Je¶li chodzi o sorbitol to jest moje ulubione lepiszcze Very Happy Ostatnio z koleg± Zombkiem testowali¶my paliwo o impulsie w³a¶ciwym 170 z pe³nym sukcesem.
Paliwa na sorbitolu s± naprawdê ¶wietne w preparowaniu i bezpieczne.


doznanie napisa³:
u mnie zaporowa cena i chyba sie nie skusze (17zl za 200g O_O)
jednak troszke poczytalem i natrafilem ze wszystkie tu nazwy sa cukrolami - alkoholami cukrowymi ( DEFINICJA ) i pod definicja widnieje lista:
Kod:

    * glikol (C2)
    * glicerol (C3)
    * erytritol (C4)
    * ksylitol (C5)
    * mannitol (C6)
    * sorbitol (C6)
    * perseitol (C7)
    * wolemitol (C7)
    * β-sedoheptiol (C7)

tak sie przyjrzec to mozna wywnioskowac, ze najlepsze sa albo te najnizej albo te najwyzej jednak narazie mamy 1 punkt odniesienia - sorbitol drugim punktem moze byc glicerol (popularna gliceryna), jednak z nia nie da sie przeprowadzic testow, gdy¿:
1. jest higroskopijna
2. nie spotkalem sie z nia w innej postaci niz roztworu :/

druga teoria moze byc kalorycznosc kazdego cukrolu dla przykladu
Erytritol ma 0,2 kcal/g
Sorbitol ma 2,6 kcal/g
Sacharoza i glukoza maja 4,0 kcal/g

trzecia to wykombinowanie wzoru spalania KNO3 i cukrolu i zobaczenia ile jest % aktywnego (spalajacego sie = dajacego energie) skladnika danego cukrolu i okreslenie ktory bedzie najlepszy
(dam przyklad) - zakladajac ze spalajac sie wegiel daje energie
Kod:

Ksylitol C5H12O5    -masa calkowita 152    -masa wegla 60    -% wegla 39,5%
Sorbitol C6H14O6    -masa calkowita 182    -masa wegla 72    -% wegla 39,6%

wiec roznica niewielka a wg mnie nie ma co kombinowac tanszy sorbitol i kupic go lub bawic sie glukoza albo sacharoza - nie polepszycie karmela do HP jak umiecie to wystarczy cukier puder ;p a jak nawet podrasujecie to MAX 4% lepsza bedzie - wiec nie skupiac sie na skladnikach w karmelu tylko nauczyc sie go dobrze robic da wam to wiecej niz drogie substytuki cukru


jaskiniowiec napisa³:
Wystarczy robiæ karmelki na glukozie. Ju¿ jest du¿y zysk zarówno w sensie bezpieczeñstwa przyrz±dzania, jak i wygody formowania ziaren. Sorbitolu mo¿na poszukaæ w sklepach dla diabetyków. Kiedy¶ normalnie le¿a³ sobie u mnie w sklepie na pó³ce.


Ma³y napisa³:
.........wg mnie nie ma co kombinowac tanszy sorbitol i kupic go lub bawic sie glukoza albo sacharoza - nie polepszycie karmela do HP jak umiecie to wystarczy cukier puder ;p a jak nawet podrasujecie to MAX 4% lepsza bedzie - wiec nie skupiac sie na skladnikach w karmelu tylko nauczyc sie go dobrze robic da wam to wiecej niz drogie substytuki cukru

Witam !
A dlaczego ma nie kombinowaæ jak ma ochotê.Dlaczego zak³adasz ¿e nic nowego nie odkryje - przecie¿ forum od tego jest. Robie karmelka ale bardzo przeszkadza mi jego higroskopijno¶æ i by³bym wielce rad gdyby komu¶ uda³o siê otrzymaæ karmelka pozbawionego tej wady.
I nie na zasadzie pokrywania z wierzchu pow³ok± tylko takiego odpornego w "masie" na wilgoæ.
Ciekawe jak ten substytut cukru -ISOMALT zachowywa³ by siê z saletr±?
Pisze ¿e karmelizuje w ni¿szej temperaturze i jest mniej higroskopijny od cukru.
http://pan.freshsite.pl/sklep/product_info.php?cPath=23_40&products_id=198&osCsid=a4b60ed5539216eefa3199a3aed769c4
Pozdrawiam


jaskiniowiec napisa³:
Z tego co kojarzê, isomalt to maltoza o zmienionym uk³adzie przestrzennym. Stosowana równie¿ w formulacji leków. Postaram siê dorwaæ dane ne ten temat, bo cena zachêcaj±ca. Gdyby by³ ma³o higroskopijny i topi³ siê w niskiej temperaturze, to mia³by wszystko co trzeba. Bo paliæ siê na pewno bêdzie.

Maltoza i izomaltoza – ka¿dy z tych disacharydów zbudowany jest z dwóch
cz±steczek a-D-glukozy, ró¿ni± siê jedynie pozycj± wi±zania a-glikozydowego. Nie wystêpuj± w stanie wolnym, lecz s± produktami degradacji skrobi,


kastor napisa³:
Witam Panowie, a czemu nie robicie karmelka na fruktozie? Trochê tañsza od sorbitolu (8z³/0,5kg w sklepie internetowym), ³atwiej dostêpna (zaraz jadê do hipermarketu to siê przekonam Very Happy), a temperatura karmelizacji ok 110*C. Stapianie mo¿na by przeprowadziæ w ³a¼ni wodnej, ze stê¿onym roztworem soli, wtedy osi±gniêcie takiej temperatury to ¿aden problem Smile. Nie wiem jak wygl±da³aby sprawa z higroskopijno¶ci±... Neutral, chocia¿ wed³ug mnie jest jedna sprawdzona metoda, która ka¿demu zadzia³a tzn. eksykator Smile. Bierzemy plastikowe wiaderko wk³adamy gotowe SR'y, a obok wodorotlenek sodu (tani jak barszcz, tylko oparzenia po nim gorsze jak po siarkowcu Neutral), w ekstremalnych przypadkach mo¿na u¿yæ chlorku wapnia (najsilniejsza znana mi substancja higroskopijna, wiêc jak by Karmel poleza³ z tydzieñ to pewnie wychnie na wiór; tyle, ¿e CaCl2 drogi Neutral). W sumie to nidgy nie robi³em karmelka bo zawsze cyka³em siê samozap³onu, ale jak tylko dostanê fruktozê to z pewno¶ci± siê pochwalê efektami, respect for all Wink


ser3k napisa³:
emes napisa³:
(póki co nie znalaz³em ani w swoim mie¶cie ani na allegro),

http://allegro.pl/search.php?string=cukier+brzozowy ja znalaz³em z 5 sec je¶li by kto¶ chcia³ kupiæ to nie ma problemu.Chocia¿ cena nie zachêca do tego 1kg 57z³.Ja karmelek robie na sacharozie i mi pasuje


kastor napisa³:
emes'owi chodzi³o o to, ¿e ciêzko dostaæ sorbitol Razz,
je¶li chodzi o sacharozê to chyba najlepsze rozwi±zanie pod wzglêdem cenowym i te¿ w przysz³o¶ci mam zamiar na tym robiæ, ale póki co wróci³em ze sklepu z paczk± fruktozy, swoj± drog± robi³ kto¶ karmelkê na fruktozie? trochê siê zastanawiam co z ni± nie tak, bo w³a¶ciwo¶ci zdaje siê mieæ fajne (sama fruktoza, karmelek jeszcze nie wiem Very Happy ), cena porywnywalna do glukozy, ³atwo dostêpna a jako¶ nie s³ysza³em, ¿eby kto¶ robi³ na tym karmel Neutral, mo¿e jest co¶ o czym nie wiem, a powinienem zanim siê zabiorê do roboty?? Razz, planujê karmelizowaæ w poniedzia³ek po po³udniu, wiêc jakby co to mo¿e mnie ostrze¿cie Razz, naprawdê nie wiem co z nim nie tak... Wink

aha, je¶li chodzi o ten sorbitol (który zdaje siê byæ przez wszystkich wyma¿ony Wink ), to mo¿na go kupiæ na stronie www.chemik.aip.pl (21z³ - 1kg), w³a¶ciwie niewiele dro¿szy od fruktozy, a o niebo tañszy ni¿ cukier brzozowy, respect for all Cool



Pozwoli³em sobie scalic tematy, prosze pisanie w tym temacie wszytsko na temat karmelka/b92
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
kastor



Do³±czy³: 03 Sty 2008
Posty: 64
Sk±d: Wroc³aw

PostWys³any: Pon Mar 10, 2008 6:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, jak obieca³am, kilka s³ów o karmelku fruktozowym:
- wolniejszy ni¿ tradycyjny,
- znacznie bardziej higroskopijny (juz po kilku godzinach na powierzchni robi siê kiesiel),
- zdecydowanie ³atwiej siê topi Very Happy,
- w materia³±ch ¼ród³owych pisz±, ¿e fruktoza szybko karmelizuje, ale powiem, ¿e ³atwo uda³o mi siê zrobiæ bia³ego kormelka Smile,
Ogólnie wydaje mi siê, ¿e paliwo mo¿e siê do czego¶ przydaæ, choæ raczej nie bêd± to silniki o czasie dzia³anie poni¿ej 2 sek Wink, wiêcej na temat tego paliwa w temacie 'Bilbo Baggins' ->'Rakietowe przedszkole'. Tam te¿ znajdziecie filmy z testów tego paliwa, tutaj wrzucam jeden filmik (ostatni, który uwa¿am za najbardziej efektowny Very Happy), respect for all
http://www.youtube.com/watch?v=SBBboJzPZKo

_________________
Pirotechnika to nie zbieranie znaczków...
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona G³ówna -> Rakietowe przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum
Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Protected by Anti-Spam ACP