Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona G³ówna FORUMPIROTECHNICZNE.PL
Forum Pirotechniczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   ZalogujZaloguj 

Karmelizacja cukru
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3  Nastêpny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona G³ówna -> Rakietowe przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
lol



Do³±czy³: 02 Gru 2006
Posty: 13
Sk±d: Toruñ

PostWys³any: Pi± Gru 22, 2006 10:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

saletra - cukier
65:35

_________________
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
krissmann



Do³±czy³: 19 Mar 2006
Posty: 108
Sk±d: Toruñ

PostWys³any: Pi± Gru 22, 2006 11:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lol napisa³:
saletra - cukier
65:35


Albo 60:40 Wink, i korzystaj z opcji szukaj. Kosz

_________________
Piszê poprawnie po polsku
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
Go¶æ






PostWys³any: Czw Gru 28, 2006 2:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A co gdyby dodaæ do karmelka wêgla? Je¶li tak to ile?
Gdzie¶ mi kiedy¶ mignê³o ¿e to daje chyba iskry? oO, sam nie wiem

Pewnie gdzie¶ bym to znalaz³, ale sylwek ju¿ nie d³ugo a ja nie posiadam czasu na szukanie. Mam nadziejê ¿e pomo¿ecie ; )


Co jeszcze mo¿na dodaæ do karmelka ¿eby uzyskaæ ciekawy efekt? Chodzi mi raczej o ³atwo dostêpne rzeczy typu cukier czy wêgiel, a nie o odczyniki jakie¶ bardziej skomplikowane.
Powrót do góry
MIROR



Do³±czy³: 06 Maj 2006
Posty: 264

PostWys³any: Czw Gru 28, 2006 11:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak dodasz py³u z wêgla to nic siê nie stanie, na oko bêdzie siê pali³ tak samo jak bez wêgla. Ale jak dodasz drobnych granulek wêgla albo opi³ki ¿elaza to przy spalaniu takiego paliwa bêdzie powstawa³ efektowny snop pomarañczowo - czerwonych iskier, ale karmelek s³abszy wtedy bêdzie.
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
zagubiony



Do³±czy³: 04 Mar 2006
Posty: 28
Sk±d: Szczecin

PostWys³any: Czw Gru 28, 2006 10:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
w³a¶nie nie je¶li doda py³ów metalicznych np.Mg uzyska efekt piêknych iskier.
Py³/proszek Mg podniesie temp spalania przez co paliwo bêdzie szybsze.
Dodatek C te¿ przyspieszy spalanie C szybciej i ³atwiej utlenia siê od cukru (mówie o pyle air float)
inna sprawa jest dodanie S wielu my¶li ze podniesie prêdko¶æ spalania.
niestety jest odwrotnie spalanie karmelka katalizuje Fe2O3 nie S.
Dodatkowo ogrzewana S bêdzie siê utleniaæ pewnie nast±pi do zap³onu.
Opary SO2 te¿ nie s± zdrowe
Pozdrawiam

_________________
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
Clone



Do³±czy³: 21 Maj 2007
Posty: 11

PostWys³any: Sro Maj 23, 2007 10:08 pm    Temat postu: . Odpowiedz z cytatem

nom,karmelek do którego przypadkiem dosta³o siê troche siarki spala³ siê bardzo mizernie, strasznie pulsowa³
_________________
....
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
Go¶æ






PostWys³any: Nie Maj 27, 2007 12:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
lol napisa³:
saletra - cukier
65:35


Albo 60:40 , i korzystaj z opcji szukaj. Kosz

Ja próbowa³em robiæ rakietki (dawno ich nie robi³em) i robi³em wg. waszego przepisu. Jednego i drugiego i nic, pali siê ale nie leci. Wydaje mi siê ¿e korpus jest dobrze zrobiony, bo jak robi³em rakietki na proch czarny to lata³y a te nie chc±. Jak my¶licie co to mo¿e byæ ?
Powrót do góry
krissmann



Do³±czy³: 19 Mar 2006
Posty: 108
Sk±d: Toruñ

PostWys³any: Nie Maj 27, 2007 2:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mo¿e byæ wiele przyczyn, za du¿a dysza, wilgotny karmelek, brak kana³u, przepalaj±cy siê korpus itp.
_________________
Piszê poprawnie po polsku
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
Go¶æ






PostWys³any: Sro Maj 30, 2007 6:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Mo¿e byæ wiele przyczyn, za du¿a dysza, wilgotny karmelek, brak kana³u, przepalaj±cy siê korpus itp

korpusu nie przepala, kanalik ma. Wydaje mi siê ¿e korpus jest nieodpowiedni ale po majstruje jeszcze Smile)
Powrót do góry
krissmann



Do³±czy³: 19 Mar 2006
Posty: 108
Sk±d: Toruñ

PostWys³any: Sro Maj 30, 2007 8:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jak odpalasz ?? od dyszy czy od zatyczki ??
_________________
Piszê poprawnie po polsku
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
Sylwek



Do³±czy³: 17 Sty 2007
Posty: 236

PostWys³any: Sro Maj 30, 2007 8:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

krissmann napisa³:
A jak odpalasz ?? od dyszy czy od zatyczki ??


Nie mieszaj mu z odpalaniem, bo kolega koncentruje siê na wyrzutniach rurowych do rêcznych granatników a nie wie nawet, co to zacisk i jak zaprojektowaæ SR na karmelku zreszt± nawet na mojej stronie jest ³opatologicznie opisany SR na 120g karmelka daj±cy ci±g ponad 20kg a tu ci±gle ten sam problem niestety ludzie zawsze chc± proch odkrywaæ.

Pozdrawiam

_________________
Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
mrNitron



Do³±czy³: 29 Gru 2006
Posty: 37
Sk±d: ten dym???

PostWys³any: Czw Maj 31, 2007 3:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witajcie!
Ostatnio z ciekawo¶ci czyta³em o karmelizacji w s³owniku chemicznym. W ¿yciu bym nie przypuszcza³ o to co sie w garnku dzieje Wink . podczas ogrzewania cukru do temp 180 stopni powstaje miêdzy innymi: furfural, hydroksymetylofurfural oraz metyloglioksal. I oto dlaczego masa staje sie br±zowa:
Cytat:
furfural ³atwo utlenia sie na powietrzu i brunatnieje

te substancje ³atwo paruj± a powstaj± po rozk³adzie cukrów wiêc interesuj±ca nas sacharoza ''znika'' podczas otrzymywania paliwa, tym samym zostaje obalona teza ¿e masa ciemnieje od wêgla przy rozk³adzie cukru. Od przeczytania wyja¶nienia zawszê dodajê nieco wiêcej cukru.
PS jak co to mnie poprawcie

_________________
Nie ma s³abych MW- s± tylko silne i silniejsze.
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
Go¶æ






PostWys³any: Sob Cze 02, 2007 3:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Drogi Sylwku
Na budowie MW, petard i SR siê co nieco znam, a przyczyne znam, poprostu korpus by³ za ciê¿ki i nie mog³o jej podnie¶æ. A odpala³em od dyszy. Ju¿ lataj±, i Sylwku (czy jak ci tam) tak interesuje siê wurzytnia na rakiety ale nie tak jak ty my¶lisz, bardzo przepraszam za offtop ale ju¿ tu odpisze. Mi nie chodzi o to aby te rakietki z wyrzutni rêcznie odpalaæ, tylko np. zrobiæ statyw na którym by sta³y i odpalaæ to elektronicznie ze znacznej odleg³o¶ci. Jakby¶ pomy¶la³ to chyba wiadomo ¿e nikt nie odpala rakiet spod twarzy, no mo¿e ty , nigdy nic nie wiadomo. Ale przynajmniej odpowiadaj na temat a nie pisz jaki¶ pierdó³.

EDIT:
je¿eli by³by¶ ³askaw to podaj swoj± strone z tym SR daj±cym 20 kg ci±gu, z chêci± zobacze.



Moderator Sylwek Wink moja strona s³abo siê rozgl±dasz -> http://lamzone.webpark.pl 22788 odwiedzin zreszt± raport z ostatniego odpalenia na hamowni jest na forum http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=12690 , wiêc s³abo siê rozgl±dasz "korpus za ciê¿ki" hihi pozwól, ¿e nie skomentujê twojej wiedzy na temat budowy MW... Nie staraj siê wymy¶liæ prochu ponownie, bo wszystko, co na pocz±tku trzeba wykonaæ jest ju¿ wymy¶lone i opisane wystarczy powtórzyæ, co nie zamyka drogi do w³asnej inwencji, ale do tego trzeba nabraæ oleum....

Potem to skasujê...
Powrót do góry
Arkadiusz
Go¶æ





PostWys³any: Pon Sty 21, 2008 7:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Znalaz³em ciekawe info na temta karmelizacji cukru ( poruszy³ to mrNitron ). Z uwag na zawarto¶æ uwtorzy³em plik Word i podam Wam linka

Karmelizacja

Zród³o


Uwaga dla karmelkowców. Ja bym spróbowa³ stopiæ cukier sacharozê w 110 - 120 C bez karmelizacji, widok



Potem bym doda³ KNO3 i o ile da radê nie podnosiæ temperatury powy¿ej tych 110 - 120 C. Exclamation Wtedy w paliwie mamy sacharoze bez produktów pirolizy, izomeryzacji, polimeryzacji itp. z których czê¶æ z nich nadaje karmelce higroskopijno¶æ.

Byæ mo¿e wiêc da radê zrobiæ karmelkê, która nie bedzie ciagn±æ wilgoci. Polecam test Ma³emu Wink


Pozdr. A
Powrót do góry
mrNitron



Do³±czy³: 29 Gru 2006
Posty: 37
Sk±d: ten dym???

PostWys³any: Pon Sty 21, 2008 9:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O temat odzyskuje przytomno¶æ Laughing
Nizsza temperatura czemu nie? Mo¿liwe jest zrobienie eutektyku z ni¿sz± temp topnienia od sacharozy przez dodanie np
a) acetamidu (CH3-CO-NH2 topnieje w 82 stopniach a otrzymywany przez rozk³ad termiczny octanu amonu
b) benzofenonu Idea (C6H5)2CO- dibenzoketon chyba a topniejw w zaskakuj±cych 48 stopniach a otrzymywany przez such± destylacjê benzoesanu wapnia (jeszcze nie wiem czy ten fant jest rozpuszczalny bo jak tak to ³atwo wytr±ciæ)
c) zmiana utleniacza na Mn(NO3)2 co topnieje w 37 st a rozk³ada siê w 100 st.

No dobra ale po co kombinowaæ podrzuci³em tylko jako ciekawostka ale mo¿ecie sprawdziæ
Pozdrawiam Nn

_________________
Nie ma s³abych MW- s± tylko silne i silniejsze.
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
robercik



Do³±czy³: 15 Mar 2007
Posty: 101
Sk±d: Gdynia

PostWys³any: Wto Sty 22, 2008 8:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cze¶æ
Widzê ¿e karmelka mo¿na mordowaæ bez koñca, jak to na forum duskusyjnym Laughing

pzdr

_________________
nie ma takiej rury na ¶wiecie, której nie mo¿na wystrzeliæ w kosmos


Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Pi± Gru 03, 2010 10:16 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Odwied¼ stronê autora
Arkadiusz
Go¶æ





PostWys³any: Wto Sty 22, 2008 9:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

robercik napisa³:
....Topienie najpierw cukru a potem dodawanie saletry nie ma sensu - dok³adne wymieszanie tego pdczas stapiania wymaga dodatkowego czasu i fikania na gazie podczas którego nie trudno o wypadek.


Mo¿na podgrzaæ osobno KNO3 np. w ³azni olejowej aby mia³ te minimum 120 C. Wtedy dodanie jego do stopionego cukru nie powinno jego wystudziæ. Dziwna ta higroskopijno¶æ zak³adaj±c, ¿e karmelek wyjdzie prawie bia³y Rolling Eyes . Sugerowa³oby to jednak, ¿e reakcje chemiczne w cukrze przy topieniu osobno i w obecno¶ci KNO3 - biegn±. W cukrze jest woda w ilo¶ci od kilku do 10 % dla cukru pudru. Byæ mo¿e dzia³a wiêc ona jako reagent nukleofilowy i w temp. 110 - 120 C nastêpuje rekcje pêkania wi±zañ, przegrupowania , izomeryzacji , mo¿e i nitrowania jaki¶ fragmentów w obecno¶ci KNO3. Wody nawet jak nie ma na starcie ( mieszanki suche ) to prawdopodobnie powwstaje w czasie zachodz±cych reakcji hydratacji.

Wg mnie nale¿y osobno zagrzaæ KNO3, stopiæ ( suchy ) cukier i jak najszybciej wymieszaæ sk³adniki, odlaæ paliwko i od razu daæ do studzenia. Tylko wtedy te reakcje z cukrem nie zajd± albo zajd± w niewielkim stopniu. Jakby kto mia³ czas i ochotê prosze sprawdziæ. U mnie te¿ karmelka po d³u¿szym le¿akowaniu robi³a siê mokra co zniechêci³o mnie do niej Rolling Eyes.

Byæ mo¿e jednak te parê % wody jest niezbêdne bo jak inaczej wyt³umaczyæ, ¿e w kamelce KNO3 siê rozp³ynie ( hydtratacja ? ) Question . T.top. KNO3 to ponad 300 C.


A.


Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Sro Sty 23, 2008 9:07 am, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Powrót do góry
mrNitron



Do³±czy³: 29 Gru 2006
Posty: 37
Sk±d: ten dym???

PostWys³any: Wto Sty 22, 2008 9:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Albo jeszcze dodamy nastêpny cz³on procesu. Gdy powstaje furfural to masa nabiera higroskopijno¶ci i robi siê brunatna. paruje on w temp ok 161 st wiêc zostaje ale gdyby zostawiæ karmelkê ju¿ gotow± w temp 70 st lub troche wiêcej to mamy utlenienie furfuralu do THF a nie powstaje wiêcej czê¶ci poch³aniaj±cych wodê a THF wrze w 66 st wiêc siê ulatnia ¶wiñstwo Wink i mamy po¿±dany produkt, tym samym masa na powrót powinna siê odbarwiæ
PS jeszcze tego nie sprawdza³em ale wymy¶li³em to czytaj±c temat (oczywi¶cie procedurê a nie produkty rozk³adu) Very Happy
Pozdrawiam Nn

_________________
Nie ma s³abych MW- s± tylko silne i silniejsze.
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
doznanie



Do³±czy³: 05 Wrz 2007
Posty: 53

PostWys³any: Sro Sty 23, 2008 12:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

panowie nie da sie zniwelowac higroskopijnosci karmelki bez zmiany substratow - tyczy si eto glownie sacharozy
zauwazcie ze jak macie wilgotno w chacie to wam cukier (tym ktorym slodzicie - w cukierniczce) sie zbryla - wiec lapie wode
zeby skonczyc z tym pijanstwem trzeba by dobry kokon zrobic (Front o tym pisal jak dobrze pamietam to klej polistyrenowy) lub zmienic cukier na niehigroskopina substytutke
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
slu_1982



Do³±czy³: 21 Lip 2007
Posty: 341
Sk±d: Zza P³otu

PostWys³any: Sro Sty 23, 2008 12:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cukier w domu nie powinien siê zbrylaæ Exclamation Chyba ¿e ci siê kostki zrobi³y Cool
A tak naprawdê to karmelka szybciej ch³onie wilgoæ ni¿ sam cukier. Wiêc nie koniecznie to jest jego wina (przynajmniej po czê¶ci)

_________________
myhv.org
Nowe forum wysokich napiêæ.
Nowa domena!
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email Odwied¼ stronê autora
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona G³ówna -> Rakietowe przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3  Nastêpny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum
Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Protected by Anti-Spam ACP