Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna FORUMPIROTECHNICZNE.PL
Forum Pirotechniczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Odpalanie sekwencyjne.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna -> Narzędziownia pirotechnika
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pay1



Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 6

PostWysłany: Sob Gru 16, 2006 9:40 pm    Temat postu: Odpalanie sekwencyjne. Odpowiedz z cytatem

Witam,
Chcę się z Wami podzielić wynikami przemyśleń i poszukiwań na temat odpalania sekwencyjnego bez konieczności wydawania fortuny. Przykładowo tutaj:
http://www.szafirek.pl/index.php/,details,id_pr,6058.html
można zakupić bardzo prosty sterownik sterujący 8-diodami lub żarówkami na 12V. W miejsce diod można wstawić przekaźniki, które mogą załączać większe napięcie. Taki prosty schemacik przy odrobinie inwencji może posłużyć do zrobienie mini pokaziku, gdzie zależy nam na równomiernym odpalaniu na przykład szelek, czy fugasów. Oczywiście można zawsze odpalać ręcznie ale w końcu żyjemy w 21 wieku:)

Wkrótce umieszczę krótki filmik z zastosowania podobnego urządzenia z odpalania kilku ładunków (komercyjnych)

Jeżeli chcielibyśm użyć odpalania z kondensatorów to nie musimy używać osmiu przetwornic. Moglibyśmy użyć jednej przetwornicy do ładowania 8 kondendsatorów, połączonych równolegle, na przykład poprzez przełączniki. Po naładowaniu moglibyśmy rozłączać przełączniki i mamy 8 naładowanych odzielnych kondensatorów, które mogą służyc do podawania napiecia na osobny kanał. W pierwotnej wersji myślałem raczej o krótkim kablu i napięciu 12V z akumulatorka. Jeden akumulatorek na 8 kanałów.

Byłaby potrzebna solidna przetwornica. Natomiast ja się nie upieram, aby były to kondensatory (raczej akumulator 12V i krótki kabel). Ale jeżelibyśmy uparli się na kondensatory to wystarczy:
http://www.allegro.pl/item149586741_promocja_przetwornica_230v_w_aucie_3miasto.html

Ale to oczywiście już dla bardziej zdeterminowanych i dosyć drogie.

Ale ja nie twierdzę, zę wszystko można odpalać na krótkim kablu. Nie moją intencją było znalazienie recepty na wszystie problemy. Jeżeli chodzi o 12V to:
http://www.allegro.pl/item147596810_akumulator_zelowy_12v_1_3ah_nowy_fv_gwarancja.html
W kwestii gabarytów mieście się w jednej kieszeni. W kwestii cenowej to 17 PLN

Moja propozycja odnośi sie raczej do bardziej bezpiecznych materiałów pirotechnicznych typu mniejsze petardy, czy też wyrzutnie gwiazdek (komercyjne). Oczywiście zachowanie zasad BHP jest naważniejsze. Zresztą każdy może dostosować pomysł i rozbudować według własnych potrzeb i zależnie od tego co chce odpalać.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Marek15



Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 43
Skąd: z miasta

PostWysłany: Sob Gru 16, 2006 10:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam ten układ, nawet fajny Smile
Z oryginalnym potencjometrem od zapalenia sie 1 diody do wyłonczenia sie ostatniej mija od mniejwięcej 0.7s do 5s (niemam stropera w glowie).

_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
pay1



Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 6

PostWysłany: Sob Gru 16, 2006 10:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli nawet można ustawić częstotliwość. Jak za 20 PLN to już coś. Marek15, czy Wykorzystujesz układ do odpalania? Przerobiłeś na kondensatory?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
B&G



Dołączył: 12 Wrz 2003
Posty: 266
Skąd: Uć

PostWysłany: Sob Gru 16, 2006 11:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomysł nie jest nowy, ale potwierdzam jego walory użytkowe.
Używałem bardzo podobnego zestawu już jakiś czas temu. Nie potrzeba żadnych przetwornic pod warunkiem zastosowania zapłonników komercyjnych.
Do 10-15 metrów pali bezpośrednio z układu (wyprowadzenie zamiast diody). Przy większych odległościach polecam zastosowanie gotowego zestawu 8 przekaźników optoelektrycznych (koszt 20-30zł, dokładnie nie pamiętam).
W moim zestawiku częstotliwośc jest regulowana, w tym chyba też (tam widac potencjometr?), trza by zerknąc na schemat.
Można to gówienko wykorzystac na 1000 sposobów np do zrobienia pseudo efektu fali z rzymskich lub min.
Przy zastosowaniu przekaźników i wspólnej masy dla wszystkich kanałów oszczędzamy na przewodach, a w przypadku zastosowania wielu mas i przełącznika wielopozycyjnego można strzelac kilka sekwencji z jednego urządzonka.
Zastosowanie np 8 mas daje nam opanowanie 8 sekwencji po 8 strzałów czyli 64 zapłonniki.
Niestety niewątpliwymi minusami jest to, że urządzonko wymięka w ujemnych temperaturach, i ciężko ustawic czas odstępu, bo jest bardzo czułe na warunki atmosferyczne i temperaturę.
Poza tym w 10 stopniowej skali zaufania dałbym mu góra 3 Smile.
pozdrawiam G.M
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
bono13



Dołączył: 13 Lis 2004
Posty: 50

PostWysłany: Nie Gru 17, 2006 10:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam!
uklad można by przerobic dając przetwornice o duzej mocy która zdołała by naładować te kondensatory . na elektrodzie jest pare tematów jak zrobic taka przetwornice http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic556770.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic561239.html
zamiast diod w tym ukladzie mozna wstawic np optotriaki MOC3040 a na ich wyjscie jakies tyrystoy badz triaki 10-20A-600V . Koszt kazdego z elementow ok2-2.5zl do tego mozna na allegro kupic aku. zelowy za okolo 30zl
http://allegro.pl/item148792426_nowy_akumulator_ct_5ah_12v_gwarancja_np_do_ups.html
wada aku żelowego to wymiary i waga , mozna by zaprojektować uklad sterowany niższym napieciem , np z 4 baterii AA ale wtedy zmniejszyl by sie prąd i napięcie ładowania czyli czas w ktorym przetwornica naladowala by kondensator.
wtedy ten prosty układ sterowal by 8 wyjscimi , każde pod wysokim napięciem.
to jest tylko takie gdybanie , ponieważ układ taki by działał ale koszt bylby duży pozatym wwymiary (aku + np 8 kond wysokonapieciowych + uklad + przetwornica)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona Główna -> Narzędziownia pirotechnika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników na tym forum
Nie możesz pobierać plików z tego forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Protected by Anti-Spam ACP