Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona G堯wna FORUMPIROTECHNICZNE.PL
Forum Pirotechniczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo軼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Nieudane pr鏏y tworzenia karmelka
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Nast瘼ny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona G堯wna -> Rakietowe przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
Jacek R.



Do陰czy: 03 Wrz 2004
Posty: 1223
Sk康: Z 陰k Arkadii a tak serio Krak闚

PostWys豉ny: Sro Wrz 20, 2006 4:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

topisz mieszanine saletry z cukrem. Mowi: pierw stopic cukier i juz do p造nnego doda saletry.
_________________
Czasem okoliczno軼i zmuszaj cz這wieka do porzucenia swojej dawnej dzia豉lno軼i Sad
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied stron autora Adres AIM
Go嗆






PostWys豉ny: Pon Lis 06, 2006 5:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam poraz 3 ( moze tym razem nie usuna mojego posta hehe)
awiec tak mam problem robie karmelka KNO3 i cukier puder 65/35
dolewam wody miesza az sie rozpusci gotuje zaczyna sie bulgotac i zamiast plynnej mazi wychdzi mi jakies g闚..... ktore sie kruszy prz najmiejszym stukni8eciu co robie zle moze to tez zalezy od ilosci cukru bo m鎩 kumepl robil dzis razem zemnai jemu wyszlo bardzo ladne tylko on mial inne proporcje 50/50 czy to ja nieumiem tego robic czy to zalezy od proporcji

ps. rakietka z moim karmelkiem poleciala a jego 3 z jego karmelkiem nie hhehe
Powr鏒 do g鏎y
zagubiony



Do陰czy: 04 Mar 2006
Posty: 28
Sk康: Szczecin

PostWys豉ny: Pon Lis 06, 2006 6:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1)skald wagowo
2)nie dawaj wody lepiej robic na sucho z karmelka i tak nie odparuje cala woda
jak juz z woda to bardzo malo tak zeby wilgotne bylo...
to nie ma byc papka!
3)dobrze rozdrobnij kno3 bo temperatura topnienia jest wysoka wiec sie nie rozpusci w cukrze
4)jestes pewien ze to KNO3? Rolling Eyes
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
Jacek R.



Do陰czy: 03 Wrz 2004
Posty: 1223
Sk康: Z 陰k Arkadii a tak serio Krak闚

PostWys豉ny: Pon Lis 06, 2006 6:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ad pkt 3. To saletra ma sie w cukrze rozpuscic? Very Happy
_________________
Czasem okoliczno軼i zmuszaj cz這wieka do porzucenia swojej dawnej dzia豉lno軼i Sad
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied stron autora Adres AIM
DJ MHz



Do陰czy: 06 Sie 2004
Posty: 380
Sk康: z domu do lasu z Minelabem Sovereign GT i fiskarsem :)

PostWys豉ny: Pon Lis 06, 2006 7:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak. cukier najlepiej w ma造ch ilo軼iach topi. Jak si potrzyma d逝go na ma造m p這mieniu to zaczyna topnie cukier i rozpuszcza si i saletra si w nim rozpuszcza i gotowe. niewiem z czym wy macie problemy Wink
_________________
www.polkowice.xbr.pl
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
zagubiony



Do陰czy: 04 Mar 2006
Posty: 28
Sk康: Szczecin

PostWys豉ny: Pon Lis 06, 2006 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do Jarka chodzi這 mi o to ze du穎 os鏏 nie mieli KNO3 bo wydaje im sie ze roztopi/rozpusci im sie w nagrzanym cukrze/wodzie co jest nie prawda bo temperatura topnienia KNO3 wynosi chyba cos ok 250*C
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
MIROR



Do陰czy: 06 Maj 2006
Posty: 264

PostWys豉ny: Pon Lis 20, 2006 9:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Temperatura topnienia saletry potasowej to 334*C

Kolega ‘szpaner’ napisa 瞠 robi do鈍iadczenie polegaj帷e na krystalizacji roztworu saletry i cukru. I zaobserwowa powstawanie igie貫k, prawdopodobnie kryszta堯w saletry.
Tylko w jakiej to si dzia這 temperaturze? Trzeba tutaj zauwa篡 瞠 w im wi瘯szej temperaturze zachodzi krystalizacja tym kryszta造 s mniejsze. A podczas robienia karmelka z w康 ta temperatura to ok. 100*C wi璚 du穎 wi瘯sza od pokojowej.

Jak zaczyna貫m si interesowa SR zastanawia貫m si jaka metoda jest lepsza, ta z wod czy bez. Postanowi貫m to sprawdzi w spos鏏 do鈍iadczalny. A wi璚 do鈍iadczenie polega這 na zrobieniu karmelka (200g) bez wody, z 1 造瞠czk wody i kolejno zwi瘯szaj帷 ilo嗆 wody o 2 造瞠czki i por闚nywaniu czasu przyrz康zania, plastyczno軼i zaraz po przygotowaniu i czasu spalania liniowego. No i tak: karmelek z ilo軼i wody 1-5 造瞠czek r騜ni si od tego bez wody tylko tym 瞠 by bardziej plastyczny i d逝瞠j si go robi這 – im wi璚ej wody tym wi璚ej czasu by這 potrzebne. Pr璠ko嗆 spalania minimalnie zacz窸a wzrasta dopiero przy 7 造瞠czkach a czas przygotowywania by ponad 2x wi瘯szy w por闚naniu do tego bez wody. Po tym stwierdzi貫m 瞠 najbardziej si op豉ca robi bez u篡cia wody. I takiego karmelka zacz掖em stosowa w moich SR’ach.

Karmelek zapali mi si 2x w 篡ciu. 1. gdy pozostawi貫m ju br您owy karmel bez mieszania ur鏀 taki b帳el o 鈔. Ok. 2cm, gdy po paru sekundach b帳el pek掖 wylecia z niego szary dym, a nast瘼nie towar zacz掖 si pali od miejsca sk康 polecia dym. 2. gdy zapomnia貫m o tym 瞠 podczas przygotowania karmelka po酥iech w niczym nie pomo瞠 i gdy wydawa這 mi si 瞠 mo瞠 si瞛apali tylko wtedy gdy ju p造n mas zostawi si bez mieszania. Oczywi軼ie by貫m w b喚dzie. Rondelek z mieszank KNO3/cukier w proporcjach 65/35 postawi貫m na palnik i odkr璚i貫m go na ¼ p這mienia;/ Po 2 minutach gdy jeszcze nie wida by這 najmniejszych znak闚 karmelizacji zapali si, 200g... Z tych do鈍iadcze wywnioskowa貫m 瞠 w postaci p造nnej lub jak kto woli jednolitej masie ciep這 o wiele lepiej si rozchodzi, a drobinki saletry i cukru pomi璠zy kt鏎ymi znajduje si powietrze stanowi pwnego rodzaju izolacje ciepln od zimnego powietrza co sprzyja przypalaniu.

Podsumowuj帷, z wod nie koniecznie jest lepszy ale na pewno bezpieczniejszy, bez wody te jest dobry, ale je瞠li kto ma wpraw to wcale nie musi mu si zapali. Pr鏏owa貫m te metody z pocz徠kowym topieniem cukru, ale paliwo wysz這 mi lepkie i moim zdaniem za ciemne co pewnie jest wynikiem ogrzewania cukru na zbyt ma造m/du篡m p這mienu.

Pytanie do tych kt鏎zy nie lubi wody: Mo瞠 wy si po prostu przyzwaczili軼ie do nie dodawania wody? Nigdzie nie znalaz貫m 瘸dnej innej sensownej teorii na ten temat opr鏂z wy瞠j opisanej o krystalizacji i o tym 瞠 nie ca豉 woda odparowuje, z czym si zgadzam. A moze za s豉bo szukam...

PS: ciekawe do czego tym razem Maxlam si przyczepi

Laughing[/i]
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
Jacek R.



Do陰czy: 03 Wrz 2004
Posty: 1223
Sk康: Z 陰k Arkadii a tak serio Krak闚

PostWys豉ny: Wto Lis 21, 2006 6:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
saletra si w nim rozpuszcza
hmmm... pozostawie to bez komentarza Very Happy
_________________
Czasem okoliczno軼i zmuszaj cz這wieka do porzucenia swojej dawnej dzia豉lno軼i Sad
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied stron autora Adres AIM
sadafag



Do陰czy: 18 Lis 2006
Posty: 405

PostWys豉ny: Pi Gru 08, 2006 5:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do karmelki to mam sw鎩 dobry przepis. Najpierw robie karmelke[65:35], czyli roztapiam cukier dodaje saletr mieszam a otrzymam z這cisty budy.Wszystko to bez wody na ma造m gazie. Nast瘼nie zostawiam moj karmelke na kilka dni w suchym pomieszczeniu[akurat m鎩 pok鎩 taki jest Very Happy] i kroje j na ma貫 kawa趾i. Po tej czynno軼i rozdrabniam j i miele do otrzymania jak najmniejszego py逝. Takie paliwo bez ugniatania spala si bardzo szybko-15g spala si w ci庵u 0.5-0.7s. Mozna doda oczywi軼ie fe203 i wtedy pr璠ko嗆 spalania takiej mieszaniny w postaci sypkiej jest por闚nywalna z prochem. Najlepiej jest ubi potem takie paliwo przy pomocy prasy. Daje naprawd mocny ci庵. K這potliwe mo瞠 by tylko rozdrabnianie karmelki gdy jest ona leciutko kleista i ci篹ko wykona ten proces. Jednak naprawd warto to zrobi bo osi庵i s lepsze jak zwyk貫go karmelka[chodzi zastygni皻 bry喚]


ps. Ma kto jakie informacje na temat u篡wania paliwa karmelkowego w wojsku?
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
maxlam
Go嗆





PostWys豉ny: Pi Gru 08, 2006 10:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sadafag napisa:



ps. Ma kto jakie informacje na temat u篡wania paliwa karmelkowego w wojsku?


Very Happy Laughing

P.S.
Przepraszam nie mog貫m si powstrzyma.
Powr鏒 do g鏎y
krissmann



Do陰czy: 19 Mar 2006
Posty: 108
Sk康: Toru

PostWys豉ny: Pi Gru 08, 2006 10:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam: NIE U玆WAJ Laughing (chyba 瞠 do zabawy Wink )
_________________
Pisz poprawnie po polsku
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn wiadomo嗆 Wy郵ij email
sadafag



Do陰czy: 18 Lis 2006
Posty: 405

PostWys豉ny: Sob Gru 09, 2006 4:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maxlam s造sza貫m gdzie 瞠 u篡wali to paliwo w wojsku kiedy powstawa造 pierwsze rakiety. Nie mia貫m na my郵i dzisiejszych czas闚.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
maxlam
Go嗆





PostWys豉ny: Sob Gru 09, 2006 4:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pierwsze silniki to na prochu czarnym 鄉iga造, a potem na kordytach i balistytach. Nie dorabiaj historii;-) jak 篡je nie s造sza貫m o karmelkowych silnikach w wojsku hihi nawet w zamierzch造ch czasach, ale oczywi軼ie mog si myli, bo nikt nie jest nieomylny, ale 瞠bym uwierzy musisz przedstawi dowody a nie historyjk z rodzaju za g鏎ami za lasami dowody i mo瞠my o tym porozmawia w oddzielnym w徠ku.
Powr鏒 do g鏎y
Go嗆






PostWys豉ny: Pon Gru 11, 2006 5:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja jestem nowy w "rakietu" i zastanawiam sie czy jakbydodac odrobine glikolu/oleju, czy nie ulatwi nam to zycia... mozna dzieki temu poczekac az karmelek ostygnie i chlodnego pchac do silniczka, a nie parzyc sobie rak i kabinowac Smile co o tym myslicie? juz raz tak robilem ale przesadzilem z glikolem i po 3tyg. karmelek ma konsystencje plasteliny Rolling Eyes
pozdr
Powr鏒 do g鏎y
lol



Do陰czy: 02 Gru 2006
Posty: 13
Sk康: Toru

PostWys豉ny: Pon Gru 11, 2006 7:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak jest w temacie, mi si troche karmelka nie uda這 zrobi, poniewa gdy go gotowa貫m oko這 50g mieszanki. To troche si zacze這 przypala w jednym miejscu i nie miesza貫m tam i tak mieszam tam gdzie nie przypalone i mieszam i nagle nast徙i samozap這n. Wszystko spali這 si w jakies 3-8 sekund, niewiem dok豉dnie bo nioe my郵a貫m 瞠by liczy ile si pali. Oczywi軼ie odrazu pe軟o dymu w ca造m domu, jaka s御iadka wysz豉 na balkon bo my郵a豉 瞠 si pali. Na szcz窷cie oby這 si bez wi瘯szej lipy bo zd捫y貫m wydmucha熛ym zanim rodziece do chaty wr鏂ili Mr. Green , ale i tak tata si kapno,瞠 co si sta這. Lecz troche karmelka zosta這 na 造瞠czce i dzi rano zdrapa貫m tego karmelka i zmieli貫m w m造nku elektrycznym i okaza這 si, 瞠 jest do嗆 dobry poniewa po zrobieniu z niego petardy hukowej, nawet 豉dnie wybuch Razz

Ps: Ci co my郵, 瞠 zabawa nawet z karmelkiem jest bezpieczna to si myl Mr. Green
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
jaskiniowiec



Do陰czy: 22 Lut 2004
Posty: 597
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Pon Gru 11, 2006 8:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

B璠 powtarza a do znudzenia...od瘸逝jcie kilka z這tych i kupcie paczuszk glukozy. Inna jako嗆 przyrz康zania.....
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn wiadomo嗆 Odwied stron autora
lol



Do陰czy: 02 Gru 2006
Posty: 13
Sk康: Toru

PostWys豉ny: Pon Gru 11, 2006 8:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale rano uda mi si bardzo dobrze karmelek, nic si nie przypali這, ten co samozap這n by to jaki wybryk Mr. Green
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
sadafag



Do陰czy: 18 Lis 2006
Posty: 405

PostWys豉ny: Sro Gru 13, 2006 4:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jaskiniowiec napisa:
B璠 powtarza a do znudzenia...od瘸逝jcie kilka z這tych i kupcie paczuszk glukozy. Inna jako嗆 przyrz康zania.....


Wcale nie trzeba glukozy! Pami皻am jak m闚ili 瞠 karmelki z wod lepiej robi bo osi庵i lepsze i przypali sie nie da. Bzdura! Da si wszystko tylko trzeba mie troche wprawy.Sam kiedy robi貫m z wod teraz robie bez.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
tryt



Do陰czy: 19 Maj 2004
Posty: 156
Sk康: Gda雟k

PostWys豉ny: Sro Gru 13, 2006 5:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sadafag napisa:
Pami皻am jak m闚ili 瞠 karmelki z wod lepiej robi bo osi庵i lepsze i przypali sie nie da


Wierz mi, przypali si da Wink
A osi庵i nie s wcale lepsze tylko gorsze bo ca貫j wody si nie pozb璠ziesz
najlepiej porz康nie wysuszy zmielony cukier i saletr i dopiero karmelizowa

A jeszcze lepiej glukoza czy sorbitol
wtedy to jurz minimalna szansa na wpadk
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
Squealer



Do陰czy: 26 Sty 2007
Posty: 7

PostWys豉ny: Sob Sty 27, 2007 9:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

fizyk13 napisa:
Ja pierwszy raz robi貫m karmelka ze starym ( wiedzia ze co kombinuje to chcia to zrobi ze mn ) .Wi璚 wsypa貫m 6 造zek saletry, 4 造磬i cukru ( nie pudru ) i zacz貫m sma篡 na ma造m ogniu .Gdy karmelek by ju jasnobr您owy stary wyla go na desk i zacz掖 formowa wa趾i ( tak mu powiedzia貫m ) zrobi dwa wa趾i oko這7 cm a poniewa saletra wysz豉 krucha to wzi掖 kawa貫k na deske i podpali i ......... nic, wi璚 podpali jeszcze raz i ........ si zapali這, w u豉mku sekundy warkocz (!!) ognia od ma貫go kawa趾a karmelka saletry zapali 7 cm wa貫k kt鏎y spad na ziemie i sun掖 po pod這dze. Chocia w kuchni by造 3 osoby to nikomu si nic nie sta這 (!). W kuchni do dzi na pod這dze ma m "narysowan " trajektorie lotu karmelki. P霩niej robi貫m sam karmelki i wychodzi這 dobrze ,chocia nie lata這. Czy to wina tego 瞠 zrobi貫m kana na wylot ??


a dospypywa貫s podczas gotowania KNO3 lub cukru bo ja tak i tez mis ie tak zrobi這
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn wiadomo嗆
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUMPIROTECHNICZNE.PL Strona G堯wna -> Rakietowe przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Nast瘼ny
Strona 9 z 12

 
Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada w tematach
Nie mo瞠sz zmienia swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera plik闚 z tego forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Protected by Anti-Spam ACP